08.06.2017

Тома Биков: Исторически спорове в обществото винаги ще има, но те трябва да се разграничават от политическите

Медия: „Радио К2“

Тома Биков, народен представител от ПГ на ГЕРБ в 44-то Народно събрание, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Законът за концесиите, внесен за разглеждане от ГЕРБ.

„Къде са тесните места между вас и опозицията?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че общото виждане е, че голяма част от този закон ще бъде приета с консенсус по отношение на европейските изисквания, защото иначе ще подлежим на санкции.  Различията са по-скоро политически. От БСП обвиняват вносителите на законопроекта, че едва ли не ще раздават държавно имущество под наем на който решат. Има обаче едно консенсусно виждане, че досега концесиите не са били добри. „Необходимостта от приемането на този закон е очевидна. Това, че всички са недоволни от досегашния подход означава, че има нужда от промяна в това отношение и аз мисля, че този закон дава възможност за едно по-различно отношение!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

Програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради.

„Прави впечатление една ангажираност на медиите с лошите прояви при изпълнение на програмата, обръщане на внимание върху това, че програмата за саниране не е добре контролирана!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че ги е забелязал, но ако се съсредоточим върху тях ще видим, че те се отнасят до няколко блока. Той подчерта, че има гаранция от 5 години и ако има проблем, то фирмата за своя сметка го оправя.

Тома Биков заяви, че сигурно има пропуски, но не бива заради тях да отричаме цялостната философия на програмата, защото тя е добра и много необходима за панелните жилища. Освен това реално ще се намалят сметките за тока. „Последно ще си доплащат ли собствениците за санирането?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че при преговорите за съставянето на коалицията от „Обединените патриоти” са предлагали такъв подход, но се надява да не се стигне до такъв вариант.

Как се позиционират различните парламентарни групи в 44-то Народно събрание?

„Как се позиционираха, какво отстояват парламентарните групи? Поведението на депутатите съответства ли на заявените обещания от предизборната кампания?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че все още е рано да коментираме изпълнени ангажименти, защото сме едва на шестата седмица от управлението. Що се отнася до ГЕРБ може да каже, че вече се изпълняват поетите ангажименти, един от тях например е свързан с програмата ин витро, като е дадена възможност за неограничен брой процедури на желаещите. Има обаче други неща, които не могат да се случат толкова бързо.

„Лявото ляво ли е, дясното дясно ли е, „Патриотите” патриоти ли са, как Ви изглежда на Вас?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че в чисто политически аспект партиите се държат сравнително предвидимо в съответствие с предизборните ангажименти. Предстои обаче вероятно едно трансформиране на поведението, защото имаме дясно-консервативно мнозинство, чиято естествена алтернатива е ляво-либералното, така че БСП вероятно ще има проблем с позиционирането си.

Ниският рейтинг на Народното събрание.

„Как си обяснявате това, първата власт в България е с най-нисък рейтинг?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че това е и най-публичната власт, което също оказва определен ефект. Според него ниският рейтинг донякъде е нормален, защото именно в парламента се водят дебатите и се понасят негативите от тези дебати. Народното събрание обаче е и мястото, където трябва да се оттича негативната енергия в обществото и по-добре това да става там, отколкото по улиците.

Острият тон между управляващи и опозиция в 44-то Народното събрание. Острите спорове по отношение оценката на миналото ни.

„Аз вече поставих въпроса за пещерното противостоене, което се настани в началото на 44-то Народно събрание, ще го преодолеете ли и как?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков заяви, че се надява това нещо да бъде преодоляно. Той обаче уточни, че изразът „език на омразата” е фраза, която може да се използва винаги, самият той по-скоро определя случващото се като остър политически дебат. Според него понякога се минава границата на нормалното, но се надява този стил да е бил плод на ентусиазъм през първите дни и липса на реална дейност. Оттук нататък дебатът трябва да се съсредоточи върху политиките, а не върху личностното противопоставяне.

„Наистина ли мислите на този етап повече за миналото, отколкото за бъдещето?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че за него лично спорът комунисти – антикомунисти е изчерпан, явно обаче още не е зараснала раната. Валери Жаблянов ясно е заявил, че БСП няма да промени прочита си на историята, голяма част от симпатизантите на ГЕРБ вероятно също няма да си я променят. Исторически спорове в обществото ще има, друг е въпросът, че те трябва да се разграничават от политическите.

„На някои от наблюдателите им прави впечатление, че не автентичните членове на ГЕРБ, а тези, които не членуват в партията водят тази полемика, Вие също не сте член на ГЕРБ, нали?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че в сегашния парламент има доста голяма гражданска квота, но те са членове на ПГ на ГЕРБ и затова позицията им практически е позиция на ГЕРБ. Народният представител обясни, че гражданската квота в голямата си част се състои от публични фигури, които са свикнали да имат публично поведение. За тях не е проблем да имат публична позиция още от първия ден.

„Тъй като Вие сте човек, изкушен от пропагандата, в добрия смисъл на думата го казвам, ще Ви припомня, че на днешния ден е издаден един велик роман, това е „1984” на Джордж Оруел. В него има една крилата фраза – „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящетовладее миналото“, съгласен ли сте с това определение и как се проявява то в наши дни?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че е съгласен. Той продължи, че популярната история се пише по-скоро от литераторите и даде за пример нашата собствена история, която до голяма степен е повлияна от двама големи писатели – Иван Вазов и Захари Стоянов. Техният прочит на историята ни също трудно се съединява.

„Кой владее настоящето, за да владее миналото и бъдещето?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че Европа е в процес на трансформация и в момента никой не владее настоящето. Оттук идват и споровете за миналото. Виждаме как една основополагаща доскоро идеология като либералната е в сериозно отстъпление. „Вече тези, които ще успеят да запълнят този вакум, вероятно ще дадат оценка и за периода на доминацията на тази идеология!”, завърши Тома Биков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 

< Назад