15.02.2018

Тома Биков: ГЕРБ се противопоставя на всякакви форми на политическо насилие

Медия: радио „К2“

ГЕРБ се противопоставя на всякакви форми на политическо насилие и на идеологии, които го пропагандират. Тук влизат и комунистическата, и националнсоциалистическата идеология. „Луковмарш” е възможност за изява на привърженици на националсоциалистическата идеология. ПГ на ГЕРБ се противопоставя на подобни прояви, същата позиция е изразил и Георг Георгиев от името на правителството. Това заяви за радио „К2“ народният представител от ГЕРБ-София Тома Биков.

 

„Предполагам, че столичният кмет Йорданка Фандъкова няма да разреши провеждането на „Луковмарш”, но дали ще го забрани е по-важно!”, продължи водещата. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че фактът, че няма разрешение за тази проява, е израз на ясна позиция. „Иначе аз не знам защо към нас се отправят подобни въпроси? Ние никога не сме се солидаризирали с подобни идеологии и не приемаме една идеология да бъде приемана за оправдание на друга, както се опитват да внушат определени колеги от БСП! Този разговор е на много по-високо ниво от начина, по който се води!”, подчерта Биков. Според него в България едва ли има човек, на когото предците му да не са били подложени на политическо насилие от едната или от другата страна и работата на политическите сили е именно да лекуват тези рани, а това, че от 28 години нямаме такава ситуация, не означава, че няма да имаме и занапред. „Това положение не е даденост, то изисква непрестанни усилия и непрестанен ангажимент да се поднася и в образователната система – тези периоди да бъдат разглеждани в дълбочина и да бъде пропагандирано сред децата, че подобни неща са нещо лошо, а не нещо, което може да бъде оправдавано с културни или спортни постижения, които са безспорни, но едното няма връзка с другото!”, заяви Тома Биков.

 

„Прави впечатление напоследък противопоставянето на големите партии. По двойки сте разделени сякаш – ГЕРБ срещу БСП и обратно, ДПС срещу „Обединени патриоти” и обратно. Президентът има висока подкрепа - 65%, правителството е с рейтинг на половина, ГЕРБ води с около 3% пред БСП, а Обединени патриоти са с изравнени електорални възможности с ДПС. Такава е непроменената картина у нас, според социологическите изследвания.  Очевидно няма сериозна динамика в обществените нагласи, както спрямо партиите, така и за оценката на работа на основните институции. Подобна ситуация изглежда нелогична при изключително динамичния политически процес в последно време. Политическото напрежение е доста високо. Темите като корупция, Истанбулска конвенция, строителството на втори кабинков лифт в Банско, бъдещето на  Пирин и Витоша, здравеопазване, образование, доходи… създават допълнително напрежение и нови разделителни линии в обществото, между партиите и институциите. В такава обстановка въпросът е защо обществените нагласи не се променят? Силната конфронтация между ГЕРБ и БСП ли държи тази почти константна 3-4 процентна дистанция?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че обществените нагласи наистина са същите, каквито бяха и по време на последните предсрочни избори. Той обясни това с факта, че сегашното управление се движи според ангажиментите, които е поело по време на предизборната кампания. В същото време опозицията препотвърждава тезите си от предизборната кампания и реално не се е променило нещо съществено в поведението на основните политически сили. Разбира се управляващите партии имат по-сложна задача, защото управлението по някакъв начин изхабява политическите сили. В момента обаче такъв процес не се наблюдава, което означава, че сегашното управление изпълнява най-малкото минимумът от изисквания на своите избиратели.

 

„Истанбулската конвенция не е партийно разделение. Как ще излезем с чест и достойнство от тази ситуация и как ще се отрази на бъдещата политика на партиите приемането или неприемането на Истанбулската конвенция? Проф. Михаил Константинов предупреди ГЕРБ, че ще загубят избори, ако я подкрепят, какво ще правите в тази ситуация?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че ГЕРБ вече са предприели действия и са дали Истанбулската конвенция на Конституционния съд. Той продължи, че самата конвенция е довела до разгръщането на един дебат, който е много по-широк от самата нея. Народният представител обясни, че в Европа се води спор между две групи хора. По-консервативната част от тях поддържат тезата, че Европа е християнска и европейската цивилизация и е построена върху ценностите на християнската религия. От другата страна стоят едни либерални групи, които смятат, че не е така и Европа трябва да отстоява своите цивилизационни ценности, които са общочовешки и универсални. Това, че в България се води този разговор, показва, че ние сме част от Европа и това е добрата новина. У нас вече е настъпил този либерално-консервативен разлом, който минава на хоризонтален принцип през различните политически сили. Оттук нататък партиите ще се позиционират спрямо него и който не успее да го направи ще изпадне в много тежка криза на идентичност с което ще рискува дори съществуването си като политически субект. „Моето мнение е, че ГЕРБ, като дясно-консервативна политическа сила в чийто устав е записано, че християнските ценности са сред основните ценности на партията, би трябвало да се позиционира от консервативната гледна точка и това беше причината ние много истински да се вслушаме в различните гледни точки по отношение на Истанбулската конвенция!”, обясни Тома Биков. Той обаче подчерта, че намерението на колегите му, които са работили по тази конвенция, е било наистина да се намери форма жените и децата да бъдат защитени от домашно насилие. Никой в ГЕРБ не е имал намерение да подменя християнския културен фундамент на българското общество.

„Така е, но в един момент, ако влезе в Народното събрание, Истанбулската конвенция трябва да се гласува „за”, „против” или „въздържал се”. Вие лично как ще гласувате, ако мине през Конституционния съд!”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че е много важно да се види първо какво ще е решението на Конституционния съд и ние не трябва да го предпоставяме.

„Мина вече повече от месец от началото на европредседателството, каква е Вашата лична оценка?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че то върви по план. Нямаме никакви спънки или неприятни ситуации. Много сериозно постижение е, че сме успели да вкараме в дневния ред на Европа темата за Западните Балкани, която се превръща в общоевропейска тема и това не е никак малко. Вече сме чули и конкретни дати и срокове от страна на ЕК за интеграцията на различните страни от региона. За нас това е много важно, защото в сложната международна ситуация е хубаво да сме заобиколени от приятели. Икономическото свързване също е много важно и би дало големи възможности. „Поотделно нито една от балканските страни, като изключим Турция може би, не е в състояние да бъде толкова конкурентоспособна. Това важи и за България. Да не говорим, че около нас има държави с обща култура, с православна религия, понякога и с почти един и същи език, с които е редно да последваме ако щете и принципа на скандинавските страни, които си сътрудничат и никоя от тях не е загубила, ако щете централноевропейските страни, това е един модел, който работи“, обясни депутатът от ГЕРБ-София.

 

< Назад