01.11.2022

Тържественото отбелязване на 1 ноември събра стотици врачани пред паметника на Св. Софроний Врачански


Денят на народните будители е празник на духовното извисяване на българския народ, величаещ делото на своите светли исторически личности и ярки радетели за просвещение и национална независимост! Тези духовни водачи на нацията ни са най-ясно осъзнали, че само просветеният народ, прогледнал духовно, може да гради своята бъднина! Тържественото отбелязване на 1 ноември събра стотици врачани пред паметника на Св. Софроний Врачански, за да се преклонят пред личностите, допринесли за съхраняването на българския дух през вековете.
Кметът Калин Каменов поздрави присъстващите.„Почитаме хората, заради които имаме духовност и идентичност. За съжаление се сещаме за тях, едва когато си отидат от този свят, а през останалото време ги приемаме за даденост. Нашият град има много съвременни будители, с които трябва да се гордеем и да им подражаваме.
Днес всеки от нас трябва да си спомни за първия учител, за своите родители и за онези, които са били до нас в трудните моменти и са ни показали правилния път. Скъпи съграждани, да пазим земята на предците ни чиста и неопетнена. Нека работим с чисто сърце и чисти ръце и да съхраняваме огъня на знанието, завещан от предците ни. Честит празник!“, каза още кметът Калин Каменов.
Празничната програма продължи с водосвет-молебен за здраве и благоденствие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.
В знак на признателност, пред паметника на св. Софроний Врачански, венци и цветя бяха поднесени от името на народните представители инж. Петя Аврамова и Мартин Харизанов, кмета на Община Враца Калин Каменов, председателя на ОбС-Враца д-р Владимир Христов и общинския съветник Момчил Калистратов, заместник-кмета Петя Долапчиева, представители на общинските структури на партията.

< Назад