19.11.2019

Таня Петрова, народен представител от ГЕРБ: С новия държавен бюджет ще продължим да подкрепяме иновативното образование

Силната държавна подкрепа за развитие на образованието има своето финансово измерение и в бюджета за следващата година. В него се предвиждат повече средства за професионално образование, за наука, за възнаграждения на педагогическите специалисти, за обучение на студенти и докторанти. Заложените почти 5 млрд. лв. за образование през 2020 г. представляват 3,8% от БВП. Това коментира народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Таня Петрова в приветствието си към участниците в училищен проект по Национална програма „Иновации в действие”.

Тя увери, че с Бюджет 2020 държавата ще продължи да подкрепя иновативното образование. „76 млн. лв. са заложени за различни национални програми в образователната сфера. Бъдете активни, опитайте да работите по проекти, включително в области, в които досега не сте заявявали своето присъствие, но ще Ви позволят да разгърнете потенциала си”, апелира Таня Петрова в обръщението си към учителите от ОУ „Петко Р. Славейков” във Варна, ОУ „Яне Сандански” в Пловдив, и ОУ „Любен Каравелов” във Видин. Като участници в проект за сътрудничество и обмяна на иновации учители и ученици от трите училища вчера се събраха в Звездната зала на астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник” в морската столица,  където проведоха демонстрация на интерактивна симулация.

В приветствието си към присъстващите народният представител и дългогодишен директор на ОУ „Петко Р. Славейков” Таня Петрова постави акцент върху ролята на свързаността за развитието на училищното образование – с висшето образование, с бизнеса, с институциите и др.

Директорът на варненското училище Нели Павлова на свой ред изтъкна интегрираните уроци като пример за положителния ефект от иновациите в образованието. „Този нов тип уроци изисква сериозна подготовка, плод е на съвместна работа и е израз на мащаб на мислене, а ползата е безспорна”, отчете Павлова. По думите й „триединството: учители, ученици и родители” е ключ към екипната работа в името на всеобхватно, достъпно и качествено образование.

< Назад