17.11.2017

Светлана Ангелова: С вота на недоверие опозицията дестабилизира държавата и отклонява вниманието от основни постижения на правителството

Бюджетът за следващата година на ДОО е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост. Така започна разговора си с Клара Маринова в ефира на Радио К2 народният представител от ГЕРБ-Русе и зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика Светлана Ангелова. По думите й се акцентира върху политики, насочени към разширяване на осигурителната база и засилване на връзката между осигурителния принос и размера на получаваните пенсии и обезщетения. В бюджета на ДОО за следващата година са заложени мерки, целящи да повишат доходите на гражданите – предвижда се ръст на пенсии, минимални осигурителни доходи, майчинство, минимално обезщетение за безработица и гарантираните вземания на работниците при несъстоятелност на предприятието.

„За следващата година се дават 740 милиона лева повече за социални плащания, за пенсии, увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, за майчинства. Много е важно също така, че от 9 години за пръв път се увеличава гарантирания минимален доход“, уточни Ангелова и допълни, че той е важна величина, защото е база за определяне на различни социални плащания. Така че всички социални групи ще получат увеличение. Опозицията твърди, че това е малко, но такива са възможностите на бюджета. „Очакванията на гражданите към социалната сфера са огромни, но няма как с магическа пръчка да повишим доходите и на пенсионери, и на работещи!”, заяви народният представител от ГЕРБ.

„Като човек Ви питам – как живее българинът и решени ли са проблемите с доходите?”, попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че наистина има какво да се желае по отношение на доходите, но не бива да прескачаме и някои положителни факти, като това, че от 2009 г. минималната работна заплата се е увеличила над два пъти. В същото време инфлацията не е толкова висока. От няколко години има стабилизиране на икономиката, а повишаването на доходите минава именно през икономиката.

Водещата цитира изследване на КНСБ, според което 75% от българите живеят под издръжката на живот. Събеседникът й отговори, че наистина няма как с магическа пръчка да се повишат доходите. Тя продължи, че когато сме влезли в ЕС базата ни е била изключително ниска. Последвали са кризисни години, но първото правителство на Борисов е запазило стабилността и не е допуснало да се намаляват заплати и пенсии.

„Притеснява ли ви този вот на недоверие, как ще го посрещнете и какви ще бъдат главните ви аргументи против?”, попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че ГЕРБ не се притеснява и е готов да посрещне поредния вот от страна на опозицията. Тя продължи, че вотът на недоверие не се внася в подходящия момент. „С внасянето на вота мисля, че опозицията иска да отклони вниманието от важните проблеми, които стоят пред нас. От януари поемаме и председателството на Съвета на ЕС, което няма да е добър сигнал към ЕК!”, категорична бе Светлана Ангелова.

На въпроса какво ще отговори, ако колегите й от други европейски страни я попитат за социалното състояние в България, народният представител от ГЕРБ отговори, че би обяснила, че това е приоритет на правителството за следващите години. Това е заложено и в управленската програма. Акцентът е върху повишаване на доходите и политики, насочени към уязвимите групи.

 

„Какво ще направите, за да върнете БСП, защото имаше периоди, в които и вие напускахте пленарна зала?”, попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че ГЕРБ ще останат в пленарна зала и ще продължат да работят, не се притесняват за кворума. „С действията си БСП и ДПС доказаха, че винаги са били заедно. Това, че бойкотират работата на парламента, не се гледа с добро око от техните избиратели, защото до края на годината трябва да се приемат важни закони, а с тези действия те искат да дестабилизират държавата и да отклонят вниманито на хората от основни постижения на правителството!”, посочи депутатът от ГЕРБ-Русе.

 

< Назад