19.04.2019

Светлана Ангелова: Промените в ЗСП регламентират по – строгото обвързване на социалните и семейните помощи с редовното посещаване на училище

„Промените в Закона за социално подпомагане /ЗСП/, с които се променя Законът за семейните помощи за деца /ЗСПД/ регламентират по – строгото обвързване на социалните и семейните помощи с редовното посещаване на училище. Наказват се безотговорните родители, а не децата“, каза днес народният представител от ГЕРБ  – Русе Светлана Ангелова, която е заместник – председател на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание. Промените в ЗСП бяха приети окончателно в пленарна зала тази сутрин.

В Закона за социалното подпомагане са включени разпоредби, с които се регламентира, че месечните помощи и месечните целеви помощи за заплащане на наем на общинско жилище ще се отпускат след преценка на редовното посещаване на детето в подготвителните групи за задължително предучилищно образование или в училище.

„С промените в ЗСПД се цели по – добро обвързване на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20 – годишна възраст, а именно - когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и от 5 учебни часа от ученик, за които няма уважителни причини“, добави депутатът.

Обвързването между предоставянето на месечни помощи за деца и задължението за редовно участие на децата в учебния процес дава ясен сигнал за приоритетното значение на решаването на проблема с изключването на децата от образователната система, а от друга страна дава гаранции за последователност в дългосрочен план на провежданата политика.

Друга важна промяна е свързана с отпусканата еднократна помощ на първокласници. Тя ще се изплаща на два пъти – половината при отпускането на помощта, а останалата половина – в началото на втория срок. Досега тя се отпускаше в пълен размер еднократно. По този начин се гарантира посещаемостта на детето през цялата учебна година.

Светлана Ангелова изтъкна в заключение, че този закон е поредната стъпка на ГЕРБ в посока на преодоляването на проблема с обхващането и с преждевременното напускане на образователната система от учениците.

< Назад