13.12.2017

Светлана Ангелова: Промените в Кодекса на труда дават допълнителна защита на работниците и служителите при неизплатени заплати

Днес приехме с консенсус промени в Кодекса на труда, които ще гарантират допълнителна защита на правата на работниците и служителите, когато работодателите не им изплащат трудовите възнаграждения и обезщетения. Това каза днес зам. – председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Светлана Ангелова.

 

„Създадена е възможност Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да може да предявява пред съда искова молба за откриване на производство по несъстоятелност от името на най – малко 1/3 работници от предприятия, в които два месеца не са изплатени работни заплати. Благодарение положените усилия от агенцията от началото на 2017 година до момента са изплатени трудови възнаграждения и обезщетения на близо 10 000 работници със забавени трудови възнаграждения и заплати на стойност над 18 млн. лева“, подчерта Ангелова.

 

Всички работници и служители, които през последните три години имат неизплатени трудови възнаграждения, ще могат да си ги получат от Фонда за гарантиране на вземанията.

 

Благодаря на всички колеги членове на комисията по труда, социалната и демографска политика, на министъра на труда и социалната политика, на омбудсмана Мая Манолова, на  Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и всички, които работиха по този законопроект. Доказахме, че може да загърбим политическите пристрастия в интерес на българските граждани“, добави народният представител от ГЕРБ-Русе.

 

< Назад