17.05.2019

Светлана Ангелова: Крайно време е да се спрат спекулациите и фалшивите новини по темата „Национална стратегия за детето 2019 – 2030 г.“

„Крайно време е да се спрат спекулациите и фалшивите новини по темата „Национална стратегия за детето 2019 – 2030 г.“ Проектът на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. оттеглен. Няма основания за притеснения, нито за протести срещу нещо, което не съществува. Още преди 2 седмици министър – председателят Бойко Борисов подчерта, че работата по документа е прекратена и той няма да бъде приет“, заяви днес народният представител от ГЕРБ  – Русе Сетлана Ангелова, която е и зам.-председател на социалната комисия в парламента.

„Гражданското общество у нас е будно. Дебатите и последвалите ги  бързи и адекватни действия на Министерски съвет през последните дни са доказателство за това. В демократична България представителите на законодателната и изпълнителната власт се съобразяват с волята на нацията, тъй като така повелява Конституцията на държавата“, добави Ангелова по време на състоялия се днес парламентарен контрол в Народното събрание.

„Категорично заявявам, че нито в проекта на стратегия за детето, нито в законодателството се предвижда отнемане на права на родители. Позициите, действията и мерките на Министерството на труда и социалната политика винаги са били в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата“, каза министър Петков. Той припомни, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта на стратегията беше спряна и изготвеният проект беше оттеглен. „В този контекст искам да подчертая, че не само няма Стратегия за детето с времеви хоризонт 2019-2030 г., но към момента няма и актуален проект на такъв документ, който да бъде обект на обществено обсъждане“, отбеляза министърът в изложението си.

„Във връзка с действията на социалните работници при подаден сигнал за дете в риск следва да се има предвид, че тяхното задължение да проверяват всеки сигнал също не е ново. Няма как държавните органи да извършват своята дейност без да има нормативна регламентация на техните задължения“, подчертава министърът.

Именно с цел по-добра координация на всички ангажирани органи бяха и приетите от Народното събрание на 7 март 2019 г. промени в Закона за закрила на детето с цел въвеждане на координационни механизми, тъй като закрилата на децата не е отговорност само на социалните работници. В закона останаха непроменени действащите от много години разпоредби относно основанията за настаняване на детето извън семейството. Тези основания не са разширявани.

„В МТСП не се разработва Закон за детето или на друг закон в областта на правата на децата“, увери в заключение русенският народен представител министър Петков.

 

 

 

 

< Назад