24.06.2014

Стефан Господинов: Държавата е пред разпад

„Природните стихии, предизвикали бедствие във Варна, Добрич и Велико Търново, показаха, че държавната власт и институции отсътваха и не реагираха адекватно. Държавните институции стоят в очакване на изборите. Вижда се, че държавата е в тотален разпад. Ангажиментите на правителството в лицето на областна управа Силистра също не са изпълнени. Срокът беше до началото на тази година, а нищо изпълнено няма”, това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Стефан Господинов на пресконференция в Силистра.

На въпрос дали в област Силистра има списък с опасните обекти на водоемите председателят на групата общински съветници от ГЕРБ в Силистра Константин Стоилов отговори, че такъв списък е съставен преди 3 години. Д-р Константин Попов, общински съветник от ГЕРБ, допълни, че е внесъл докладна записка в Общински съвет-Силистра за отпускане на 1000 лева в помощ на пострадалите от област Добрич. „Предложението ни е парите да се отделят от представителните разходи на председателя на Общинския съвет и се надяваме, че колегите ще ни подкрепят и още на сесията в четвъртък ще отпуснем тези средства на нуждаещите се”, каза д-р Попов.

Народният представител Стефан Господинов коментира и застрашената стабилност за банковата система в България, следствие от поставената под надзор на БНБ Корпоративна търговска банка. „Мисля, че действията на Искрен Искров бяха адекватни, но не и превенцията. Защото банковият надзор не успя да предотврати кризата в КТБ, която поставя в опасност държавата от финансова криза с размерите на тези от 1996-1997 година”, каза силистренският депутат.

На журналистически въпрос дали ще се проведат консултациите на партиите Господинов отговори, че сега управляващите партии не държат на думата си, не вземат предвид националните интереси и са некоректни към собствените си избиратели. „Ние няма да участваме в тези консултации, това заяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Какви консултации може да има с такива хора?”, риторично попита Господинов.

„В момента наблюдаваме едно отклоняване на вниманието от въпроса за оставката на правителството. Сега започнаха да говорят, че трябва да се стабилизира банковата система, после ще искат да стабилизират социалната система. Това е стар похват в тоталитарните държави”, каза депутатът.

„Приоритетите, които се задават от всяко правителство и се свеждат по места от областната администрация, трябва да следват някаква обща стратегия. И да има обосновка, ако тези приоритети се променят. Още в началото на това управление приоритетите за развитие на област Силистра бяха пренаредени и в крайна сметка не бяха изпълнени.”, допълни Господинов.

Във връзка с това какви приоритети остави правителството на ГЕРБ за област Силистра Стефан Господинов подчерта, че най-важният и мащабен проект за областта е строежът на Дунав мост ІІІ. „Приоритетът Дунав мост край Силистра беше изместен и от Орешарски, който в Букурещ обясни, че мостът над Дунава трябва да се построи от частни инвеститери. Но дори да се приеме този вариант, държавата първо трябва да изпълни конкретни ангажименти, за да бъде възможно такова строителство. Необходими са предпроектни проучвания, да се подпишат договори с румънската страна. Ние успяхме да заложим строежа на Дунав мост ІІІ под номер три в Дунавската стратегия, а те го сложиха в областната стратегия на пето-шесто място. А самият Орешарски не ми отговори конкретно, когато зададох въпрос в парламента”, подчерта Господинов.

Другият приоритетен проект е газификацията на града. „И в момента продължава строежът на инфраструктурата за газификацията на Промишлената зона в Силистра, което се случи с мое участие и по време на управлението на ГЕРБ”, каза депутатът.

Той коментира и други неизпълнени ангажименти, поети от правителството „Орешарски” и назначената от него областна управа. „Така прокламираният като „възстановен” театър отново е в криза. Общината успя да отпусне средства, но правителството не изпълни и този си ангажимент”, каза Господинов.

Общинският съветник д-р Константин Попов добави коментар и за състоянието на здравеопазването в страната и област Силистра. „Съществува огромна опасност от катастрофа в здравеопазването. Най-новото е, че ваксини за децата от 3 до 6 месеца няма да има от 1 юли. Спряно е производството на петвалентна ваксина, а тепърва започва обществена поръчка за шествалентна ваксина. Резултатът от това безхаберие може да се окаже катастрофален”, каза д-р Попов. Общинският съветник добави и обзор на положението в здравеопазването в Силистренска област. „Увеличават се дълговете на силистренската болница. Има опасност от формиране на списък на чакащите и невъзможност да се обслужат нуждаещите се. Все повече лекари от областта напускат работните си места и търсят професионално развитие в чужбина. А в Министерството всичко е замряло”, допълни той.

Народният представител Стефан Господинов каза в заключение, че популизмът не е начин на управление и че реформи са неотложни и в здравеопазването, и в социалната система, и в образованието, и в административния сектор.


< Назад