14.04.2020

Стефан Апостолов: Дарението от 200 висококачествени предпазни шлема ще покрие нуждите на медиците в цялата област

Медия: Фокус

Народният представител от ПП ГЕРБ Стефан Апостолов, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Апостолов, народните представители останахте без заплати, но въпреки това лично Вие не останахте безразличен към всичко, което се случва в страната ни. Да започнем с това защо и как решихте да помогнете на Спешен център – Благоевград?

Стефан Апостолов: Първо искам да отбележа, че аз и моето семейство винаги сме помагали на хората с каквото сме могли. Тоест за нас – да даряваш не е нещо, което ни е чуждо. Само ще припомня, че още преди да стана народен представител бях поел ангажимент, свързан с това да помагам на двойки с репродуктивни проблеми. Точно това правя от повече от три години – дарявам половината си заплата, понякога и повече, всеки месец, на семейства за ин витро процедури. Отделно от това съм дарявал средства на хора, които са се нуждаели от операции. Купувал съм лекарства на хора, които са имали крайна нужда, а не са имали възможност сами да си ги закупят. Така, че да помагам на хората е нещо, което е съвсем нормално за мен. По отношение на въпроса Ви за Спешния център, то моето желание бе да помогна на хората, които са на най-първата линия при борбата с коронавируса, но и не само. Спешните медици всъщност са първата линия на първата линия, защото те се отзовават на повиквания. Отивайки на адрес, те не могат да бъдат сигурни от какво точно е болен човекът и дали няма коронавирус. Затова според мен е от първостепенно значение те да бъдат максимално защитени, тъй като все пак те ходят при нашите родители, при нашите близки. Спешните медици трябва да са максимално добре защитени, защото ако това не е така, то те биха могли да се разболеят от вируса неволно, а след това да го предадат и на други хора. Точно от човек на човек става разпространението на болестта, което доведе и до пандемията. Дарението, което направих е в размер на 200 висококачествени предпазни шлема. Директорът на Спешен център – Благоевград д-р Красимир Михайлов ме увери, че дарението ще успее да покрие нуждите им на областно ниво.

Фокус: Тоест, Вашето дарение ще стигне не само за нуждите на спешните медици от Симитли, но и в останалите 13 общини?

Стефан Апостолов: Да, точно така. Дарението от 200 висококачествени предпазни шлема ще покрие нуждите на медиците в цялата област.

Фокус: Понеже споменахте, че за Вашето семейство – да даряваш не е нещо ново, то всъщност това е нещо, което показахте заедно със своя баща – кметът на Симитли Апостол Апостолов, през почивните дни. Само ще припомня, че тогава дарихте за нуждите на населението над 2 000 висококачествени маски за многократна употреба. Защо точно маски и къде могат да ги намерят нашите слушатели и читатели?

Стефан Апостолов: Инициативата може да се каже, че бе спонтанна и се зароди като идея когато разбрахме, че предстои издаването на заповед от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев – защитни маски да се носят на открити и закрити обществени места. Знаем, че на някои места маски се намират трудно, но също така има и хора, които не могат финансово да си позволят да си закупят такива. Така с баща ми решихме да закупим над 2 000 маски за нуждите на Община Симитли. Част от тях дадохме на кметовете на малките населени места, които от своя страна имат ангажимент да ги дадат на хората, които се нуждаят. Друга част от маските оставихме в Общинска администрация – Симитли, където нуждаещите се могат да получат такава.

Фокус: Ще продължите ли да помагате по време на извънредното положение, но и след това?

Стефан Апостолов: Естествено, че ще продължа. Както Ви казах и в началото, още преди да стана народен представител съм помагал, това ще продължа да правя и за в бъдеще. Смятам, че това е нещо, което трябва да ти идва от вътре, а не да го правиш, само защото си на даден пост. Винаги съм помагал и ще продължавам да го правя, тъй като така се чувствам по-добре. Фокус: Г-н Апостолов, в края на нашия разговор какво искате да пожелаете на хората по повод предстоящите Великденски празници? Какъв е апелът Ви към тях? Стефан Апостолов: Пожелавам Ви най-вече да сте здрави и Ви моля да си останете вкъщи, за да предпазите Вашите близки, но и хората около Вас.

< Назад