08.12.2017

Станислав Иванов: Подготвени сме за зимния сезон, но нека хората не тръгват на път, когато метеорологичната прогноза е неблагоприятна

Подготвени сме и снегът няма да ни изненада тази година. Все пак искам да призова хората да не тръгват на път, когато знаят, че метеорологичните условия ще бъдат тежки. Това каза народният представител от ГЕРБ Станислав Иванов по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на Радио К2. Депутатът заяви, че идеята да има забрана за хората с високо кръвно налягане и диабет да управляват автомобил не е обсъждана в парламентарната група на ГЕРБ. Той продължи, че доколкото знае такива предложения ще има, но тепърва предстои това да се случи. До момента обсъждане не е имало.

„Защо толкова често се налага да се променя този Закон за движение по пътищата?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Иванов обясни, че законът се състои от няколко части. В една от тях влизат задълженията на МВР, като принудителните административни мерки, административните наказания, знаците, пътната маркировка. От друга страна са автомобилите. Предстои тази част да се извади от закона. „По този начин от един закон, който в себе си е обединил три, най-грубо казано, ще останат два, а най-накрая ще остане един, защото ще извадим и водачите и обучението. Законът за движение по пътищата ще остане само частта на МВР!”, обясни народният представител. Той добави, че в закона, засягащ автомобилите, ще се включат и сервизите, защото не може тази дейност да се извършва от неоторизирани и неподготвени хора. В закона за сервизите ще има изискване за регистрация. В нея ще трябва да се посочи има ли необходимата база и човешки ресурс за извършване на определената дейност. Всички части, които се влагат в ремонта на автомобилите, ще трябва да са с доказан произход.

Станислав Иванов обясни, че се предвиждат промени, според които при употреба на алкохол или наркотици или при неподновяване на шофьорската книжка няма да има прекратяване на регистрацията, а временно спиране от движение. Това означава, че когато даден водач не е подновил книжката си ще му се отнема талона на автомобила, след което той ще може да си вземе талона когато представи валидно свидетелство.

Прието е и предложение показателите на километража да бъдат вписвани в регистър, който ще се води в автомобилна администрация, както и единен европейски стикер за колите, преминали годишен технически преглед.

Станислав Иванов обясни, че се въвежда тримесечна винетка, но цените на останалите винетни стикери няма да се променят, защото се върви към ТОЛ система и електронна винетка. Той добави, че електронната винетка ще се въведе когато, тръгне и ТОЛ системата, която при добро развитие на обстоятелствата трябва да стартира в началото на 2020 г.

„Току що излезе новина, че ДПС ви спасява от вота на недоверие. Били са казали на БСП, че няма възможност да се преговаря за вота на недоверие, защото техният лидер не бил в България. Това политическите анализатори го оценяват като услуга, която ви правят, за да няма вот на недоверие до председателството. Има ли нещо вярно в това?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Иванов отговори, че за пръв път чува тази новина, а доколкото знае от ДПС са заявили, че ще подкрепят вота когато се уточни политиката, по която ще се иска. Според него явно БСП и ДПС не са се разбрали по каква политика ще бъде вота. Но тъй като за БСП това не е удобно, явно се търси някакво политиканстване. Още повече, че не е необходим такъв вот точно преди председателството. „Но нека го направят, вотът няма да мине! Това противопоставяне е излишно. Според мен просто не са се разбрали за политиката, по която ще се иска вот на недоверие и затова не са го подкрепили колегите от ДПС. Но пак казвам, това е лично мое мнение без дори да съм го видял като новина!”, коментира депутатът ГЕРБ.

< Назад