01.02.2018

Станислав Иванов: От БСП подхванаха темата с БДЖ, за да отклонят вниманието от Елена Йончева

Еволюцията в позициите на БСП за Истанбулската конвенция е доста странна. Допреди няколко месеца левицата беше твърдо за приемането на конвенцията, дори женската организация на партията събираше подписи, а сега си промениха мнението. Това заяви народният представител от ГЕРБ-София Станислав Иванов по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“

 

„Аз го разбирам, всяка партия, когато усети обществените настроения накъде отиват, може да си промени позицията!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Станислав Иванов отговори, че това не бива да се случва и всяка партия, която претендира, че е системна, трябва да следва заявените от нея позиции и тези. „Те още не са измислили въпроса, но ще инициират референдум, това ми звучи малко като с вота – ще внесем вота, но мотивите ще ги мислим по-нататък! Просто не е сериозно това от системна партия, каквато е БСП!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

„Обществото е настроено много остро срещу Истанбулската конвенция, как смятате, че ще се развие този въпрос?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че ГЕРБ ще постави въпроса в Конституционния съд и той ще се произнесе дали се налага промяна на Конституцията. „Няма да промените мнението на обществото с Конституционния съд!”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че от ГЕРБ искат да се чуят всички мнения и затова искат да се чуе и Конституционния съд.

 

Във връзка с твърденията на БСП, че периодът между 1944 и 1989 г. се представя идеологизирано в учебниците по история, Станислав Иванов заяви, че не може да разбере защо колегите му от БСП реагират толкова остро, след като самите те са признали, че комунизмът е тоталитарен режим. „Но не бива да се скриват и постиженията на народа в този период, защото този народ е давал своя принос в икономиката, в социалната сфера, в културата, в изкуството, в спорта!”, заяви водещата Клара Маринова. Станислав Иванов на свой ред заяви: „Точно така, но в историята се учи за исторически факти и събития, които са се случили през определен период. В икономиката ще се учи за икономка, в политологията за политика, а тук ще се говори за история, това е!”.

 

„Българското европредседателство продължава да бъде един от големите центрове на политическия живот у нас. Вече имаме и по-добра представа за нашето европредседателство, защото отминава първият месец. България е арена на засилена международна активност. Шестте месеца ще минат и заминат, а какво ще остане след тях?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Иванов отговори, че ще остане темата за Западните Балкани, което е изключително важно. Той подчерта усилията на премиера Борисов да наложи тази тема. Народният представител изрази мнение, че това, че вече се говори за Западните Балкани и се предприемат действия за сближаването, е нещо прекрасно и ще остане за бъдещите поколения.

„Но ако трябва да бъдем честни продължават да съществуват междудържавните проблеми в Западните Балкани, продължават да съществуват междуетничеките раздори и никой не може да ги преодолее, пък бил той и Бойко Борисов. Продължава несъгласието на една част от държавите членки срещу приемането на Западните Балкани, особено с еднократен акт на всички заедно. Така че това ще бъде сложен и труден процес и е хубаво, че България става гарант за него!”, отбеляза водещата Клара Маринова и помоли своя гост да коментира темата за подобряването на международния престиж на България. Той отговори, че когато налагаш големите теми, тогава няма как да не станеш център на вниманието. Народният представител подчерта важността на срещата между ръководителите на ЕС и президента на Турция, която ще се състои в България и която ще бъде изключително важна за бъдещето на региона.

 

“До юни кандидатстваме в еврозоната! Готови сме да подадем официално искане за присъединяване към ERM 2, дори и да не сме убедени, че отговорът ще е положителен.” Така се закани финансовият министър Горанов. По този повод ще цитирам Франкфурт алгемайне цайтунг, че „…по политически причини Юнкер иска на всяка цена да прокара българското членство в еврозоната”. Същевременно Европейската централна банка и някои страни-членки на Съюза имат сериозни съмнения, свързани най-вече с икономическата конвергенция на страната в европространството. Икономическата мощ на България е далеч под средната за страните от ЕС, според преобладаващото мнение. Защо изведнъж се засилихме към “клуба на богатите”, какво ново се е случило, та решихме, че до юни месец трябва да кандидатстваме и каква е целта на подобен политически експеримент?”, попита водещата Клара Маринова.  Станислав Иванов отговори, че не би определил тези действия като експеримент. Той подчерта важността на влизането ни в еврозоната, което ще засили нашите позиции в ЕС.

Водещата посочи примера на северните ни съседи, които са заявили, че няма да кандидатстват, докато не изпълнят всички условия, защото вече е станало ясно, че приемането им в ЕС е било по политически причини без да са напълно готови и без доходите им да отговарят на стандартите в ЕС. Народният представител отговори, че тук доходите не са определящи, а се гледат съвсем други показатели. След като България ги изпълнява трябва да бъде приета. „Сериозното отношение според мен е след като сме член на ЕС да преминем и към еврото!”, категоричен бе Станислав Иванов.

Водещата Клара Маринова цитира изказване на Стив Ханке, който е заявил, че за България е по-добре да запази сегашното състояние на валутен борд и попита своя събеседник как би го коментирал. Той отговори, че не очаква да има никакви сътресения, ако приемем еврото.

По темата с последните скандали в БДЖ Станислав Иванов заяви, че министър Ивайло Московски е оборил всички твърдения на народните представители от „БСП за България”. „Просто се хвърли, извинявайте за израза, който ще ползвам, но се хвърли един кьофишек, за да се отклони вниманието от г-жа Йончева, която беше атакувана от г-н Добрев. Тази госпожа, според изнесените данни от г-н Добрев, е придобила суми, които не би трябвало да придобие, благодарение на връзката си с тази офшорна компания. За да се отклони обаче вниманието се насочиха към този проблем в БДЖ, не се прави така“, обясни Иванов.

< Назад