19.10.2017

Станислав Иванов: Икономиката се развива добре и това ни дава основание да смятаме, че ще можем да повишим доходите

Народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на ПГ на партията Станислав Иванов разговоря с Клара Маринова в ефира на Радио К2. За преодоляването на президентското вето върху Закона за отбраната и въоръжените сили Станислав Иванов обясни, че президентът Румен Радев не е бил съгласен с решението на парламента новопроизведените висши офицери да се представят в Комисията по отбраната в Народното събрание. Той заяви, че не вижда никакъв проблем в промяната на закона, още повече, че тези висши офицери в бъдеще ще трябва да работят с въпросната комисия. Народният представител определи действията на президента като чисто заяждане, което не води до нищо продуктивно.

Запитан за компроматната война, която води БСП, Станислав Иванов обясни, че в момента има излишък от 2,5 милиарда, за следващата година има предвидени 700 милиона лева за фонд „Работни заплати”, безработицата е под 6%. В същото време БСП не може да предложи никаква алтернатива и затова си измислят фалшиви новини. По този начин се цели свалянето на авторитета на правителството и Народното събрание. „Следващата година ни предстои много важно събитие, председателството на Съвета на ЕС и има уверения от страна на БСП, че ще се работи в посока то да мине безпроблемно. Днес в Народното събрание Корнелия Нинова произнесе реч, която отново беше изпълнена със заплахи, присъди и закани, след което Цветан Цветанов призова социалистите да спрат. БСП имат и вътрешни проблеми, които се опитват да прикрият чрез тези атаки към ГЕРБ“, посочи Иванов.

По темата за борбата с бедността, депутатът заяви, че винаги, когато БСП са на власт, оставят след себе си големи дефицити. На забележката на водещата, че социалистите не са управлявали от 10 години събеседникът й отговори, че само през 2013 г. и 2014 г. при управлението на Пламен Орешарски сме загубили милиарди европейски средства. Станислав Иванов още веднъж подчерта, че 700 милиона лева са отделени само за това, което е 6 пъти повече в сравнение с миналата година. Пенсиите се вдигат също. „Просто икономиката започна да се движи и това ни дава основание да считаме, че ще можем да повишим доходите. Защото ние не правим като БСП – в последните дни от нашия мандат да вдигнем пенсиите и каквото се случи. Това никога не сме го правили, но винаги сме изплащали след това тези пенсии, повишени от БСП! Напротив, ние сега ще вдигаме пенсиите благодарение на това, че има икономика в българската държава, това е разликата между нас и БСП!”, категоричен бе народният представител.

Водещата коментира, че растеж от порядъка на 4% е недостатъчен, за да се почувства от хората и попита кога наистина ще усетим, че държавата върви добре. Станислав Иванов отговори, че страната ни е започнала от много ниско ниво членството си в ЕС, но в момента се развива добре. Нещата наистина се случват бавно, но все пак се случват – икономиката расте, а безработицата е под 6%. Водещата отбеляза, че върху ниската безработица влияят и някои фактори, като намаляването на броя на население и големият брой на българи в активна възраст, които са в чужбина. Събеседникът й се съгласи, но добави, че в момента много българи, които от доста години живеят в чужбина, са започнали да се връщат в България. „Предполагам, че ще се увеличат, защото икономиката ни се развива добре. Пак казвам, под 6% безработица, това не е било никога, не само по време на управлението на Орешарски, когато беше 18%, но и до ден днешен такова нещо не се е случвало, изключително ниска безработица!”, завърши Станислав Иванов.

< Назад