14.03.2011

Спокоен съм, скокът на цените ще е за кратко

Г-н Велчев, има ли пръст ГЕРБ в опита за разцепване на “Атака”?

 

- Не. От “Атака” сме срещали само лоялност. И съжалявам за случващото се. Но това е процес, който няма да приключи. Опитахме се с промените в правилника да ограничим политическото номадство и купуването на депутати, но явно текстовете не са достатъчно съвършени, за да го спрат. Лично аз осъждам такива действия на депутатите. Много обичам божите заповеди на политиката, писани от един американски политически институт. Една от тях гласи: Грам лоялност се равнява на кило интелект.

 

- Казвате, че ще продължи роенето - къде очаквате да има още напуснали?

 

- От всяка група може да се очаква. Хубаво е поне, че забранихме създаването на нови групи, защото сигурно процесът щеше да тръгне много по-рано. Аз обаче, ако не съм съгласен с политиката на ГЕРБ, просто ще напусна парламента, няма да се прехвърлям от една банка на друга.

 

- Очаквате ли да има разцепление и в ГЕРБ? Доста дълго се задържахте единни за управляваща група.

 

- Не очаквам. Но съм достатъчно реален човек, за да не изключвам такава възможност. Винаги може да се случи, все пак сме 117 души. Но единството ни досега показва, че ГЕРБ е сериозна група. Защото обикновено пробивът е в по-големите групи, а през този мандат тръгна първо от най-малките - от Синята коалиция излезе един, разпадна се РЗС, ДПС напусна един, сега и “Атака”. С тази последователност ние трябва да сме последни.

 

- За РЗС подозренията са, че вие ги разцепихте.

 

- За РЗС не ми се говори, защото всичко, свързано с тази партия, е лъжа, измама и доноси.

 

- Но е факт, че петимата депутати, които напуснаха Яне Янев, ви подкрепят и така попълват нужните на ГЕРБ гласове до 122.

 

- Най-малко мога да упреквам хората от РЗС. Съжалявах цялата група. При такъв лидер, който непрекъснато лъже и изкарва компромати и клевети, аз например щях да напусна парламента.

 

- Те не само не напуснаха, но в момента ви дават рамо в гласуванията. С тези 5 гласа ГЕРБ вече не зависи от подкрепата на “Атака”.

 

- Това са сметки. Реалността е друга - първо, повечето от тези хора ги няма въобще в парламента. Второ, колко от гласуванията са били на кантар. Много са подкрепяни от 140 души. Това е въпрос на морал. И смятам, че дори тези, които напуснат “Атака”, ще продължат да ни подкрепят. Или поне се надявам да е така, защото те не могат да гласуват с ДПС, нали.

 

- Те може и да ви подкрепят, но Волен Сидеров ви постави 7 искания, иначе “Атака” ще преосмисли подкрепата си за ГЕРБ. Едно от тях вече отхвърлихте - за осъждането на геноцида над българите.

 

- Винаги съм готов да обсъдя с всички групи ситуации, които засягат националната сигурност. Ще разговаряме с “Атака” и смятам, че ще ни разберат. Преди 100 г. в парламента ни е имало депутати, пряко засегнати от действията на Османската империя, но те са превъзмогнали обидата и не са поискали да се обяви геноцид. Направили са го в името на добрсъседските отношения и просперитета на България. Не трябва да забравяме историята, но да градиш бъдеще, ровейки в миналото, не е най-доброто. Аз бях “въздържал се”, защото чисто човешки има логика в предложението на “Атака”.

 

- Но ГЕРБ се разцепи в това гласуване.

 

- Питаха ме колегите как да гласуват. Казах им: Гласувайте така, че да обясните на хората от районите си позицията си. Депутатите са големи хора, могат да мислят, а не са просто натискачи на копчета. В ГЕРБ няма налагане на мнения.

 

- Ще уважите ли някое от исканията на “Атака”, за да си гарантирате подкрепата й? Да има закон за българския език, охранителни роти в смесените квартали, задължително училище за ромски деца...

 

- “Атака” има предизборна програма и си я следва, нормално е. 400 000 души са гласували за тях и очакват това. Но за нас са гласували 2 млн. Аз преди всичко държа на думата си. Друга политическа божа заповед: “В политиката имаш само твоята дума и твоите приятели. Предадеш ли едно от двете, си мъртъв.” Това е, както в авиацията - всяка една инструкция е писана с кръв, защото някой е загинал. Тук също - силно казано, с кръв, но политически мъртъвци има, защото не са спазвали тези неща.

 

Исканията на “Атака” не са леки проблеми. Ето, задължителното обучение с някакви санкции - това го подкрепям. Но това е личното ми мнение, а не на ГЕРБ. Проблемът не е само с ромите, има и много необразовани българи.

 

Ще ви върна към тоталитарния режим, макар да рискувам да бъда обвинен като Борисов, че си спомням за него едва ли не с носталгия. Не е така, но не мога да не спомена нещо правилно от онова време - военната служба. ава беше задължителна 2 г., а точно за тази част от населението имаше Строителни войски. Тези хора не желаят да учат, но в Строителни войски те получаваха професия - зидар, мазач. И, излизайки от казармата, бяха полезни и за себе си, и за обществото. А сега - не ходят на училище, не ходят и в казарма и на 16 г. вече саизградени престъпници.

 

- Искате връщане на Строителни войски ли?

 

- Не. Но аз съм за военнотообучение, за което съм говорил и с министъра на отбраната. То се връща със закон, гласуван от предишния парламент, но не се въвежда, защото няма база, пари. Швейцария е богата държава, но въпреки това има военно обучение. На 2 г. ги вземат за20 дни в запас. Там всеки гражданин има у дома си оръжие, мешка и е в бойна готовност.

 

- Как си представяте всеки българин да има оръжие у дома си? Те и сега се изтребват, а когато оръжието е легално...

 

- Но през 1994-1995 г., когато бяха мутренските години, швейцарците са казвали - това у нас не може да се случи. Как така те ще рекетират квартала - нали от всеки прозорец ще се покаже картечница.

 

- Но у нас ще стане гражданска война!

 

- Там има мир, нали. А тук много хора имат оръжие незаконно. Когато има правила, и честният човек ще има оръжие.

 

- Искате отново военно обучение, така ли?

 

- Да, военното обучение трябва да се върне. Не мога да коментирам срокове, подробности. Но, не дай си боже, да стане локална война - на кого ще разчитаме? На тези няколко хиляди наемни войници? Българинът няма елементарни познания за техника и военни действия.

 

Такаосакатяваме нацията си. В Израел момичетата след 16 г. служат 2 г. в казармата, а момчетата - 3 г. Резултатът е създаване на трудови навици, дисциплина и психически контрол. Затова трябва да има кръгла маса по този проблем. Ето, сега ще организираме кръгла маса за леката авиация - всички, които се занимават с този спорт, са извън закона, защото такъв няма.

 

- Това ли е най-важният проблем в държавата? А инфлацията, скокът на горивата и на цените на всичко останало?

 

- Не казвам, че е най-важно - ние в парламента трябва да се занимаваме с всичко. Колкото до повишаването нацените - не трябва да забравяме, че България е пазарна държава. И аз имам подозрението, че някои гилдии вдигат цените, подтиквани от партии, които имат интерес да няма стабилност в държавата. Не казвам, че е така, но това е една възможност, може да се манипулира.

 

- Коя партия стои зад скока на цените? БСП ли?

 

- Вие го казвате. Защо тази партия посочвате?

 

- Защото тях обвинявате за всичко.

 

- Не. Просто всеки, който има влияние през тези години, може да оказва някакво влияние. Но това не може да стане главоломно, защото сме пазарна икономика. И веднага ще се намерят други, които да предложат конкурентни продукти - внос от други държави на по-ниски цени.

 

- Като човек от бизнеса смятате, че няма основание за вдигане на цените сега, така ли?

 

- Няма причини да се вдигат цените сега.

 

- Поскъпването на петрола и ситуацията в Северна Африка?

 

- Това са елементи. Но ми се струва, че тръгването на цените нагоре беше преди скока на петрола. А и увеличаването на безработицата не е ли елемент, който би трябвало да свали цената на труда, а оттам и на продукта. Затова съм спокоен - дори и да скочат цените, това ще е за кратко.

 

- Как ще ги овладеете, ще излезете от ситуацията?

 

- Ние трябва да правим каквото трябва, а ще става, каквото ще става. По-различното в нашата партия е, че нито един от нас - ръководството, не е казал, че трябва на всяка цена да останем в управлението. Защото може да имаш и най-добрите намерения, но ако непрекъснато работата ти е саботирана от средния ешелон, каквото и да направиш - то няма да стане. Ако не може да стане - ще дойдат избори.

 

- Малко е смешно вече 2 г. от началото на мандата си да продължавате да се оправдавате със саботаж на средния ешелон. Защо просто не го смените?

 

- Откъде да намерим хора, които да работят? 1 млн. българи напуснаха държавата, повечето все качествени хора.

 

- Горещ ли е шефският стол в ГЕРБ?

 

- В никакъв случай не е удобен. Когато синът ми стана шеф на отдел, му казах: Трябва да идваш на работа 30 мин преди всички и да си тръгнеш 1 ч след тях. Трябва да знаеш какво и как ще работят хората. Това е отговорността.

 

- Бойкотират ли ви депутатите? Имаше проблем с дисциплината.

 

- Не, случва се хора да закъснеят. Но покрай изборите не зная как ще се справяме, след като тогава много хора ще имат оправдателни причини да са по регионите си.

 

- Ще стане ли Красимир Велчев кандидат-президент на ГЕРБ?

 

- Не.

 

- Във фейсбук вече имате фен група.

 

- Видях, но не е ясно от кого е създадена. Това е човек, който не е с добри намерения към мен. Коректно е, когато се създава страница, първо да бъде попитан човекът, за когото се прави. Аз нямам желание. Напрежението ми е достатъчно, за да си създавам допълнителни емоции.

 

- Кой ще е кандидатът на ГЕРБ?

 

- Рано е. Мисля, че и Борисов още не знае.

< Назад