26.10.2017

Спас Гърневски: Държавата направи оборот напред като икономически растеж и това изисква националноотговорно поведение от партиите в парламента

Народният представител от ГЕРБ-Пловдив-град Спас Гърневски разговаря с Клара Маринова в ефира на Радио К2. Спас Гърневски заяви, че дебатите преди приемането на първо четене на антикорупционния закон наистина са били много сериозни. Той продължи, че обединението на досегашните 5 звена за борба с корупцията в единен орган е добро решение.

„Защо след като си имаме следствие, съд, прокуратура, които са задължени да се занимават с проблемите с корупцията, трябва да се организира нов орган, нов закон и всичките тези разправии? Защо не си оставихме органите, които по задължение трябва да се борят с корупцията?”, попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че целта на новия орган е първо да разшири обхвата на проверяваните лица. Ще има и проверки за това дали има конфликт на интереси, несъответствия на имуществото с доходите. Когато се съберат достатъчно сведения вече се включва следствието като разследващ орган, което да събере доказателства и да ги предостави на прокуратурата. Ще има и косвено наблюдение върху проблемите, свързани с корупцията. Спас Гърневски подчерта, че освен всичко друго има и европейска препоръка за създаването на такъв орган. Народният представител обясни, че едва ли има страна, която напълно да е победила корупцията, но все пак очаква, че с предприетите мерки тя ще бъде сведена у нас до размери, които не ощетяват колосално обществото, както се е случило в годините на прехода.

Във връзка с алтернативния бюджет, който предложи БСП, Спас Гърневски напомни, че и по закон, и по политическа логика в една държава няма как да има два бюджета. „На изборите партиите са се борели за доверието на хората и тези, които са спечелили и сформират правителство, са призвани да изготвят бюджета, който е най-важния закон в държавата. Що се отнася до предлагания алтернативен бюджет от страна на опозицията, там започва популизмът, в него се предлага това, което ще се хареса на хората, за да се търсят политически дивиденти“, категоричен бе депутатът.

Помолен да коментира в детайли бюджета, Спас Гърневски заяви, че като икономист ще се спре на числата. Той обясни, че през миналата година икономическият растеж е стигнал 3,9%. През тази и следващата година се очаква 4% ръст. Правителството прогнозира средния ръст на доходите именно на базата на този икономически растеж и на БВП. БВП вече минава 100 милиарда, а заплатите, заложени в управленската програма са разчетени за БВП от 120 милиарда. Съвсем постижимо и нормално е това да се случи до края на мандата на сегашното правителство. Предвижда се в бюджета за следващата година 2,5 милиарда лева повече разходи, като това се дължи на по-големите приходи в държавата, включително и от борбата с контрабандата.  Образованието ще получи 440 милиона повече в сравнение с 2017 г., като от тях 330 милиона са за заплати. 640 милиона са заделени за образователна инфраструктура. Що се отнася до социалната сфера, за 2018 г. са заделени над 1 милиард. За сигурност има 590 милиона лева повече, от тях 371 за техника. „Ако продължи нарастването на БВП и този икономически растеж се запази поне 4%, всичко онова, което е обещано, аз го виждам постижимо. Държавата видимо направи оборот напред като икономически растеж и всичко това изисква националноотговорно поведение на всички политически сили в парламента!”, посочи народният представител от ГЕРБ.

 

Спас Гърневски коментира и това, че страната ни е направила сериозен пробив и във външната политика. България се превръща в обединител на Балканите. Чертаят се трансгранични коридори. „Целият този фактор от външно въздействие, европредседателството, според мен, ако се обединим около тези ценности, тогава много бързо можем да превключим на тази скорост, която да ни интегрира заедно с комшиите в европейските структури, а да даде Бог и шенгенската, и икономическата зона. Оттам започва растежът, оттам идват инвеститорите!”, завърши Спас Гърневски разговора си с Клара Маринова.

< Назад