04.12.2019

Силвия Христова, ГЕРБ: Работим за пълна прозрачност в работата на Столичен общински съвет

Работим за пълна прозрачност в работата на Столичен общински съвет. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR общинският съветник от ГЕРБ и председател на работната група за изготвянето на нов правилник за работа на СОС Силвия Христова.

Тя уточни, че чрез новия правилник всеки един етап от работата на общинския съвет ще бъде виден за гражданите. „Срокът за подаване на предложения бе до края на миналата седмица. Групата на ГЕРБ и СДС направи своите в срок, такива предложения бяха направени и от групата на БСП, както и от независимия общински съветник Борис Бонев“, каза Христова.

Тя уточни, че Демократична България, които през цялата предизборна кампания са говорили за прозрачна работа на местния парламент и са искали промени в работата му, не са дали абсолютно никакво предложение. “ДБ поискаха да бъдат поставени най-кратки срокове за изработване на промените в правилника, ние бяхме предвидили два месеца, те поискаха един месец и единодушно се съгласихме, но сега ме притеснява забавянето от тяхна страна, защото ние реално не сме започнали работа по конкретните текстове, а ще започнем следващата седмица, когато им изтече и втория допълнителен срок, който им дадохме за поставяне на предложения”, допълни председателят на работната група.

Силвия Христова добави, че освен видеозаснемане на заседанията на общинския съвет промените включват и излъчване на работата на постоянните комисии, видими ще бъдат и протоколите с поименното гласуване от заседанията, публични ще бъдат и протоколите с всички дискусии.

Христова, коментира и увеличението на данъците за старите автомобили. Според нея то не е драстично и няма да бъде усетено от гражданите. „Тези коли са най-големите замърсители на въздуха. Трябва и по някакъв начин да се опитаме да стимулираме хората да използват повече градския транспорт“, каза в студиото на "Денят ON AIR" Силвия Христова.

Тя каза, че собствениците на автомобили, които замърсяват най-много въздуха, съответно ще плащат и по-високи такси. Целта е да бъдат предприети мерки за това София да не се превърне в автоморгата на Европа и да могат столичани да дишат по-чист въздух. Тя отбеляза, че за колите с малка мощност – увеличението е от 3 до 10 лв. и то само за колите с ниските екостандарти. Целта не е да се акцентира върху увеличението, а върху мерките да се използва повече градски транспорт.

Христова добави, че очакванията са за 18 млн. лева допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства, които ще бъдат инвестирани в столичния градски транспорт.

< Назад