15.03.2019

Савина Савова: Аквапаркът в парк „Възраждане” ще се превърне в едно от най-атрактивните места за отдих на софиянци

Медия: Радио К2

Савина Савова, кмет на район „Възраждане” от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Разширяването на парк „Възраждане”.

Савина Савова заяви, че един от най-важните проекти е разширението на парк „Възраждане”. Първата част на парка е била изградена през 2016 г. върху 52 декара, а в момента се разширява с нови 25 декара, като на терен от 6600 квадратни мерки ще бъде изграден аквапарк с 5 открити басейна, от които 3 са детски. Ще се изгради закрит басейн и спа зона, като ще се използва минерална вода от „Батова воденица”. Капацитетът на този атракцион ще бъде 500 човека.

Големите предизвикателства пред община „Възраждане”.

Савина Савова заяви, че предизвикателствата са най-различни. От една страна има жилищни зони, от друга страна в общината влиза и част от стара София, централната градска част. Голяма част от сградите там са стари или паметници на културата. В същото време по бул. „Тодор Александров” се изгражда зона, наситена с различни административни сгради. „Предизвикателството е голямо, тъй като ние трябва да обгрижим както стария сграден фонд, да осъществим контрол, да създадем условия пред бизнеса за изграждане на новите сгради, да създаваме условия и да работим с хората, живеещи в жилищните комплекси!”, обясни кметът.

Как работи общината с бизнеса?

Савина Савова обясни, че през последните години се строи изключително активно на територията на района. Внасят се много проекти, издават се разрешения за строеж, осъществява се контрол. „Смятам, че сме оптимизирали и максимално бързо и в интерес на инвеститорите и бизнеса е работата на администрацията, с оглед на това бързо да се обработват преписките и да се разглеждат документите, така че това, което е в интерес на бизнеса, те да го получават от административния орган!”, заяви тя. Разбира се това се отнася и до другите административни услуги, за които идват гражданите.

Училищата.

Савина Савова заяви, че на територията на района са съсредоточени едни от най-големите училища по брой на ученици. Много е важно да се работи за подобряване на материалната база и условията в училищата. Според кмета на „Възраждане” директорите на тези училища са много добри мениджъри, които се доказват през годините. В този смисъл много важен проект е възстановяването на плувния басейн и физкултурния салон в 30-то училище „Братя Миладинови”. Разработен е проект, осигурено е финансиране от Столична община и в момента се избира изпълнител.  Важен проект е и разширението с 2 нови корпуса на 91-ва Немска гимназия. Гимназията се разширява с 12 нови класни стаи. В другия корпус се предвижда разширение с нов физкултурен салон. Ще бъде реновирана цялата спортна база.

Ремонтите на пътната инфраструктура.

Савина Савова обясни, че се предвижда изграждането на две нови улици. През миналата година район „Възраждане” е подготвил проекти. Става дума за улица „Зайчар” от „Царибродска” към „Константин Величков” и „Зайчар” от „Царибродска” към „Димитър Петков”. Този участък в момента е в лошо състояние и създава много неудобства на гражданите. В момента се кандидатства пред Столична община за финансиране. Кметът каза също така, че започва и запълване на дупки по улиците, които са се отворили след края на зимния сезон. Има пълна координация с фирмата, която извършва ремонтите.

Как й помага юридическото образование.

„Юридическото или кметското поприще е по-успешно за Вас?”, попита водещата Клара Маринова. Савина Савова отговори, че юридическото образование винаги й е помагало в работата. „Това ми е давало самочувствие, че мога да разчитам на себе си и да търся решение и възможности за решаване на различните казуси. Разбира се оттам насетне вече идва и политическата отговорност, задълженията и ангажиментите, които човек поема!”, заяви тя.

Уязвимо ли е кметското място за корупционни изкушения?

„Ваши колеги кметове са подложени на прокурорски проверки, една от софийските кметици даже мина през следствието и затвора, толкова ли е уязвим кметският пост за корупция, за изкушения?”, попита водещата Клара Маринова. Савина Савова отговори, че в представите на хората тези позиции в повечето случаи се свързват с темата за корупцията. Кметовете обаче трябва да работят за това тази асоциация да се промени. Кметът на „Възраждане” обясни, че когато се работи с хората винаги има една страна, която е доволна и друга, която не е. Понякога, когато хората не са доволни от дадено решение, те го асоциират с темата за корупцията. Разбира се има и случаи, когато има корупция, но има разследващи органи, които трябва да осъществяват проверки и контрол.

Ще се кандидатира ли на предстоящите местни избори?

Кметът на „Възраждане” заяви, че работи в полза на своя на район и ако получи подкрепата на ПП ГЕРБ би продължила своята работа. „Защото освен проектите, за които говорихме, има още много въпроси и теми по които да се работи в полза на населението!”, завърши Савина Савова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 14-ти март 2019 година.

< Назад