26.09.2017

Съветниците от ГЕРБ-Сопот с питане до кмета във връзка с уволнението на директора на къщата музей „Иван Вазов“ Стефан Филчев

 

Във връзка с уволнението на директора на къщата музей “Иван Вазов“ Стефан Филчев и така създалото се напрежение и гражданско недоволство в града общинските съветници от ГЕРБ - Сопот внесоха питане до кмета Деян Дойнов в което се казва:

Като се водим от знанието на разпоредбите на Закона за културното наследство за мандатност на директорите на общинските музеите, от знанието, че мандатът на г-н Филчев изтича през месец ноември 2017 г. и в рамките на  правото ни по чл.23., ал.1, т.4 и в изпълнение на изискването на чл.99 ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – община Сопот, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, отправяме  следното питане към Вас:

1. Кое наложи и какви са съображенията Ви, да издадете заповед за промяна изискванията за заемане на длъжност Директор на общински музей „Къща-музей „Иван Вазов“, в рамките на мандата му, месец и половина преди неговото изтичане?

2. От Ваше име в медиите се тиражира, че има данни за финансови злоупотреби на Стефан Филчев. Отговаря ли това на обективната истина, имате ли документи, с които да го докажете и предприели ли сте действия за сезиране на компетентните органи?

За нас като общински съветници от ПП ГЕРБ изясняването на обективната истина и довеждането й до знанието на гражданите на общината,  е правилното разбиране за откритост, публичност и прозрачност на местното самоуправление.

В питането съветниците от ГЕРБ – Сопот настояват за  бърз писмен и устен отговор в залата на Общински съвет – Сопот,  за да не остава  усещането за тенденциозност от страна на кмета.

< Назад