29.04.2020

Съветниците от ГЕРБ-Пазарджик предлагат създаването на кризисен фонд за културните дейци в общината

Общинските съветници от групата на ГЕРБ Гинче Караминова, Борис Димитров, Валентина Кайтазова, както и Малина Златева от СДС внесоха днес в Общинския съвет на Пазарджик  предложение за създаване на кризисен фонд за подпомагане на дейци на културата и изкуството.

Инициативата е  в помощ на културни дейци, които заради кризата с коронавируса не могат да упражняват своята дейност. Според направеното предложение право на такава помощ ще имат само физически лица, независими творци и артисти от Пазарджик, които не работят по трудови правоотношения и не са навършили пенсионна възраст. Финансовото подпомагане ще бъде еднократно и индивидуално с цел покриване на основни потребности. Идеята на вносителите е средствата в кризисния фонд да бъдат осигурени от неизползвания финансов ресурс, предназначен за реализирането културни прояви и събития, които заради извънредното положение са отменени.

Предложението предвижда още кандидатите да подават заявления в електронен формат, които ще се разглеждат от специална временна комисия от общински съветници. Комисията ще разработи критерии, които ще бъдат публично обявени на сайта на Община Пазарджик.

Внесеното предложение ще бъде разгледано като извънредна точка от дневния ред  на следващото редовно заседание на Общинския съвет.

 

< Назад