10.05.2019

Саватева: Добрата практика с командироване на полицаи по Черноморието продължава, тази година 781 служители ще са в област Бургас

Какви са мерките за предстоящия летен сезон по Черноморието, предприети от МВР, ще има ли промени в концепцията за охрана и противодействие на престъпността спрямо анализите за лято 2018? Тези въпроси бяха отправени от народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева към министър Младен Маринов в рамките на парламентарния контрол.

От отговора стана ясно, че добрата практика от 2010 г. с командироването на чуждестранни полицаи продължава. Тази година се очакват служители от Румъния, Чешката Република, Република Полша и Федерална Република Германия. Работният език при осъществяване на дейностите е български и английски. След анализ на средата за сигурност от ОДМВР Бургас, Варна и Добрич  това лято ще бъдат командировани и държавни служители в курортните комплекси – общо 947. 781 от тях ще са за ОДМВР Бургас, 126 за ОДМВР - Варна и 40 за ОДМВР - Добрич.

„Сезонът вече е започнал, но неговата активност ще се прояви от втората половина на май. Стотици хиляди туристи всяко лято избират родното Черноморие, хиляди българи работят там. Тази тенденция е следена и от криминалния контингент. Гражданите трябва да бъдат информирани какви мерки се взимат за безопасността им и въпросът ни в рамките на парламентарния контрол е част от информационната кампания на МВР. Мерките за пътната безопасност от МВР, са важни, както и тези за работата на обменните бюра. Колкото повече механизми има, толкова по-голям е шансът по пътищата към курортите и в самите тях да е спокойно. Измамите в чейнджбюрата останаха в предните сезони и това не е най-често извършваното престъпление“, отбеляза Саватева.

„Местата по българското Черноморие са едни от най-рискови от гледна точка на евентуални терористични атаки. Какви са превантивните и постоянни мерки в тази посока от МВР? Трябва да не губим бдителност по темата”, допълни бургаският депутат от ГЕРБ.

Министър Младенов коментира, че се работи по непрекъснати технически и експертни мерки. Спрямо рисковите места – летища, автогари, големи хотели с туристи от определени дестинации, има засилено полицейско присъствие за сезон 2019. Командироват се и служители на СОБТ (Специализирания отряд за борба с тероризма), които са на разположение за реакция при съответна криза.

Очаква се скоро те да получат и допълнително оборудване за работа на терен за този сезон. След разговори с операторите на летищата в Бургас и Варна са командировани и  служители на „Жандармерия“.

По думите на министър Маринов Летен сезон 2018 е бил успешен, без тежки инциденти и с по-малък брой престъпления спрямо личността и собствеността на чуждестранните туристи в сравнение с миналогодишния (2017).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< Назад