15.07.2020

С подкрепата на депутати от ГЕРБ правителството отпуска средства за строителството на нова детска клиника в Пловдив

Правителството с министър-председател Бойко Борисов ще отпусне около 17 милиона лева за изграждането на нова Детска клиника в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Новината съобщи днес при посещението си болницата министърът на финансите Владислав Горанов. Това стана в присъствието на председателя на Парламентарната група по бюджет и финанси и депутат от Пловдив Менда Стоянова и на председателя на ПГ на ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

„Пловдив е един от най-динамично развиващите се градове през последните години с изключително успешен икономически и социален модел, който е пример за останалата част на държавата. Това ни ангажира да се опитваме постоянно да подобряваме качеството на живот на града. Не случайно направихме огромни инвестиции в пътната инфраструктура, предстои да стартираме проекта за изграждането Околовръстното шосе от Скобелева майка до Асеновградско, работи се върху локалите на пътя между Пловдив и Асеновград, за да се развие индустриалната зона, през февруари месец отпуснахме 37 милиона лева за развитието на спортната инфраструктура в града  за двата големи стадиона „Ботев” и „Локомотив”, изброи Владислав Горанов и допълни:

„Това, което съм упълномощен да съобщя от името на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е, че ние напълно подкрепяме проекта за изграждане на нов блок към УМБАЛ „Свети Георги”  и да затвърдя нашия ангажимент в близките дни да увеличим капитала на търговското дружество с парична вноска в размер, достатъчен за изграждането на новото съоръжение”.

Министърът на финансите подчерта ролята на народните представители от ГЕРБ Менда Стоянова и д-р Даниела Дариткова, които са запознали с проекта премиера Бойко Борисов.

„Много съм щастлива, че този проект ще се случи в Пловдив. УМАЛ „Свети Георги” и неговата педиатрична клиника заслужават това, защото тук са концентрирани истински специалисти. Защото инфраструктурата, сградата са нищо без хората, които са вътре – лекарите, сестрите, другия медицински персонал. Нещо повече – тук е Медицинският университет, който готви смяна на поколенията и кадри   при приемственост. Искам да благодаря на правителството, на премиера Борисов, на министър Горанов, че чуха нашите настоявания с д-р Дариткова, но мисля, че каузата си заслужава”, заяви пловдивският депутат от ГЕРБ и председател на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

От своя страна председателят на ПК по здравеопазване д-р Даниела Дариткова заяви, че „в рамките на това управление детското здравеопазване се превърна в реален приоритет -  започна с изграждането на нова Национална детска болница и сега има възможност да се реализира тази нова детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги”.

„От името на цялото ръководството, от децата на Пловдив, на областта и целия южен регион, на работещите в болницата искам да предадете нашите искрени благодарности на премиера, защото до този момент винаги сме усещали помощта, която правителството ни оказва. Тази болница през изминалите десет години получи много възможности да се развива и тя запази своето стабилно място на стожер на здравеопазването в този регион”, заяви изпълнителният директор проф. Карен Джамбазов.

Ръководителят на Детската клиника проф. д-р Иван Иванов обясни, че сега използваните сгради са строени през 1936 и 1982 г. и са морално остарели. Предвижда се в новия блок с обща площ 14 600 кв. м. да има клиника по педиатрия, спешен център, онкология и хематология.

На представянето на проекта за строителство на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД присъстваха областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров, доц. Момчил Мавров, дп - заместник-директор по административно-икономически въпроси на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив; проф. д-р Жанет Грудева – заместник-директор ДЛД База 1;   доц. д-р Марин Атанасов - заместник-директор ДЛД База 2 и други.

 

< Назад