20.04.2016

Румен Иванов: Убеден съм, че ще приемем действащ Закон за МВР, важна крачка към реформиране на системата

Медия: „Радио К2"

Румен Иванов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Националната работна среща на ГЕРБ.

„Целта беше хората по места да усетят отношение, да могат си сверят часовниците си с новите предизвикателства и с политиката, която се провежда от правителството и законодателната програма на парламента!”, обясни народният представител от ГЕРБ. „Защо не се направи анализ на това, което е най-важно за нас, начина ни на живот?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че такива анализи се правят непрекъснато, вече са се състояли 22 областни събрания, така че това в никакъв случай не липсва като отношение към структурите. Румен Иванов изрази мнение, че борбата с корупцията наистина трябва да е приоритет, защото това са и основните критики на ЕК към страната ни. Той добави, че целта е не само да получим положителна оценка от ЕК, а наистина да се справим с проблема, защото корупцията действа разединяващо и е много разяждаща. „Напоследък премиерът се активизира с вербално участие по медиите, от какво е предизвикано според Вас?”, продължи с въпросите си водещата, народният представител от ГЕРБ отговори, че това е двустранен процес, защото премиерът напоследък е изключително търсен от медиите и той се чувства длъжен да обясни през медиите какво се случва в страната и какви са близките планове на правителството.

Посланието, че „ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ”.

„Наистина ли продължава да важи максимата, че ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ, за втори път тази фраза се произнася, очевидно много се държи на нея във Вашата партия, но тук пък питам къде е опозицията, гражданското общество, хората, те нямат ли вече никакво значение, та само от ГЕРБ зависи всичко, включително и свалянето от власт?”, попита водещата, Румен Иванов отговори, че тази максима наистина е валидна за ГЕРБ, но в никакъв случай това не означава, че се игнорира мнението на гражданското общество, медиите и опозицията. Идеята на това послание е, че в партията трябва да са единни и не с интриги и сплетни да работят, а да бъдат открити към себе си и най-вече към хората.

Кога България ще се придвижи напред в класациите за стандарт на живот в ЕС?

„Кога ще мръднем напред в класациите на държавите членки в ЕС?”, попита водещата Клара Маринова, Румен Иванов отговори, че според него това не е далечна перспектива и страната ни наистина ще се придвижи напред, просто не бива да пропукаме момента, че първото управление на ГЕРБ е съвпаднало с наистина сериозна световна криза, от която страната ни също е била сериозно засегната. За щастие нещата се развиват добре, кризата отшумява, наблюдаваме икономически растеж през последните две години. Наблюдава се и повишаване на събираемостта и това е резултат от провежданата борба с корупцията. Всичко това няма как да не доведе до реални резултати. Румен Иванов изтъкна и факта, че за това, че по време на кризата страната ни е била в нормално състояние, се дължи и на факта, че сме усвоявали европейски средства. Направеното с европейски средства неизбежно ще доведе и до ръст в икономиката. „Европейските фондове донякъде ни направиха неинициативни и ни приспаха, не мислите ли?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че в никакъв случай не бива да се допуска българите да изгубят инициативността си, но все пак трябва да отчетем и факта, че благодарение на еврофондовете са били направени пътищата, които водят до по-изостаналите региони, където сега се наблюдава засилен интерес на чуждестранни и местни инвеститори. „Аз се надявам, че в близък период от време тази инициативност ще се раздвижи, ще имаме много нови инвестиции, които съответно ще водят и до ръст на икономиката!”, категоричен беше Румен Иванов.

Има ли вероятност за предсрочни парламентарни избори?

„Има ли връзка между активността на работата по Изборния кодекс и очаквани предсрочни избори?”, попита водещата Клара Маринова, Румен Иванов отговори, че в никакъв случай не може да се търси такава връзка. Той продължи, че още с идването си на власт през 2009 година от ГЕРБ са заявили, че ще бъдат направени промени в Изборния кодекс. Освен това целта е промените да не се правят в последния момент, за да има достатъчно време да бъда осмислени и осъзнати.

Реформата в МВР.

Румен Иванов заяви, че наистина в обществото е останало впечатление за разнобой в управляващата коалиция по отношение на Закона за МВР, след като той не е минал на първо четене във водещата парламентарна комисия. В другите две комисии обаче законът е минал на първо четене. Народният представител от ГЕРБ обясни, че промените се правят между първо и второ и четене и е убеден, че законът ще мине на първо четене в пленарна зала и между двете четения ще бъдат изгладени всички противоречия. В крайна сметка ще бъде приет един действащ закон, който ще бъде много важна стъпка към реформата в МВР. „Аз съм убеден, че с приемането на закона ще се направи една много сериозна стъпка към реформите в МВР и голяма част от реформите, които бленуваме толкова време в системата, ще се случат!”, категоричен беше Румен Иванов. Разбира се процесът е дълъг и ще продължи и с допълнителни законопроекти, но основата е поставена в законопроекта.

Гражданските арести около границата с Турция и справянето на проблема с бежанската вълна.

Румен Иванов категорично заяви, че границата на страната се пази много добре. Разбира се има и пропуски, но те трябва да се отстранят в много спешен порядък и по това се действа. Що се отнася до гражданските патрули, народният представител от ГЕРБ отговори, че това е недопустимо в една правова държава и затова са взети и адекватни мерки. В закона е регламентирана възможността за доброволни отряди, но в помощ на МВР и Гранична полиция, а не като самостоятелно действие.

Предстоящите президентски избори.

„Заговори се от анализатори дали няма да търсите промяна в Конституцията, за да направите президента ярък представител на партията, която го издига и успява да го наложи за избори?”, попита водещата, Румен Иванов започна отговора си с това, че в никакъв случай присъстващите на срещата в НДК не са приели посланието на премиера като сигнал за проблем между изпълнителната власт и президентската институция. Той продължи, че това са били размишления по повод системата за избор на президент и издигане на кандидатурата за президент и вицепрезидент. „Президентът трябва да бъде президент на всички българи, това никой не го оспорва, но след като в основната си част  кандидатурите са издигнати от партии и са партийни кандидатури, не бива да се търси после такова ярко разграничение от тези, които са издигнали тази кандидатпрезидентска двойка!”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ. Що се отнася до промени в Конституцията, той изрази мнение, че времето до президентските избори е малко и в никакъв случай не биха могли да се направят такива промени.

„Защо толкова дълго отлагате номинацията на кандидатурата за ваш президент?”, попита водещата Клара Маринова, събедедникът й отговори, че не става въпрос за отлагане, просто е прекалено рано. На забележката на водещата, че в държави като САЩ и Русия номинациите са ясни много по-рано, той отговори, че нещата са несъпоставими, защото двете държави са огромни като територия и население, например в САЩ при наличието на 50 щата кампанията се налага да бъде много по-дълга. Освен това в САЩ президентът има право на два мандата и това се прави след изтичането на втория мандат, а в България имаме действащ президент, който може да се кандидатира за втори мандат. „Към момента вървят първични обсъждания, още нямаме готовност за обявяване на кандидатпрезидентска двойка!”, завърши Румен Иванов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад