23.08.2021

Радомир Чолаков: Изолирайки вербално ГЕРБ, всички се поставиха в зависимост от парапартийната структура ИТН

Медия: Пловдив-пресс

– Бяхте предложен за министър на правосъдието в обявения за имидж кабинет на ГЕРБ. Но ако някой ден наистина заемете този пост, кои са реформите в правосъдието, които непременно трябва да се случат?

– Номинацията ме изненада. Приемам я единствено като гласуване на доверие, което съм длъжен да оправдая. И като отговорност към политическата сила, която ме е номинирала. Колкото до втората част на въпроса ви, ще кажа, че опитът ме е научил, че структурните реформи сами по себе си не винаги водят до очакваната положителна промяна в реформираната дейност, ако не са подплатени със съдържателни, качествени промени. Ще ви дам пример. В края на 90-те години имах възможност да извърша структурната реформа на Българската национална телевизия, чиято цел беше организационната структура на държавната телевизия да бъде трансформирана в обществена телевизия. За образец взех модела на германската Втора обществена телевизия ZDF. В продължение на четири години, при силна съпротива отвътре и отвън, БНТ беше променяна звено по звено. Накрая, в началото на 2001 г., насложих структурните схеми на БНТ и на ZDF една върху друга и те съвпаднаха идеално, до последното квадратче. Но БНТ не беше станала ZDF като програмно съдържание. Тогава осъзнах, че теоретичните модели не работят. Реформите, за които всички говорят, изискват промяна на съзнанията, те са въпрос на културна промяна, за които е необходимо много повече време и усилия в много повече посоки, отколкото закриване и разкриване на квадратчета в някаква схема.

От тази позиция бих подходил и към реформите в сферата на правосъдието. В парламента, по друг повод, цитирах един член от английската Велика харта на свободите от 1215 г., който гласи: „Никому няма да бъде продавано, отказвано или забавяно право и справедливост.“ Замислете се колко тежи и колко е на мястото си всяка дума в това кратичко изречение! И колко предпоставки трябва да се изпълнят, за да се изпълни тази норма. Със сигурност няма да е достатъчно ВСС да бъде разделен на две или да бъде сменен главният прокурор. Нужни са системни, дългосрочни усилия във всички посоки, начиная от юридическото образование, преминавайки през начина, по който се пишат и приемат законите, тоест писаното право, и завършвайки с разбирането ни за справедливост, която не може да бъде нормирана в никакъв акт, а е въпрос на състоянието на духа на нацията.

– Според вас как може ГЕРБ да излезе от изолацията, какви са полезните ходове на партията в ситуацията, в която всички са срещу вас?

– От лятото на миналата година в България бяха стартирани процеси, които трябваше да имат белезите на революция. Допускам, че е възможно те да са били инспирирани от засегнати олигарси, срещу които предходното правителство предприе доста твърди мерки. Но имаха всички белези на организирана псевдореволюция, по учебник: нагнетяване на напрежение, реч на омразата в медиите, организиране на побои, така, че полицията да бъде провокирана да приложи сила, и целият останал репертоар.

Проблемът на организаторите е, че ангажираните от тях изпълнители се оказаха несъстоятелни и некомпетентни. Единственото, което успяха да постигнат, е да увлекат останалите политически сили в негативното говорене срещу ГЕРБ. И сега всички са в капана. Те помежду си не могат да съставят правителство, но им е неудобно да признаят, че не могат без ГЕРБ. Знаете ли, че на четири очи в кулоарите на парламента всички вече признават, че съжаляват за станалото. Изолирайки вербално ГЕРБ, те се поставиха в ситуация на зависимост от парапартийната структура „Има такъв народ“, чиято заявена цел е да бъде взривена политическата система. Тоест, да бъдат унищожени всички те. Процесът вече е в ход. Така че не ГЕРБ трябва да излиза от изолация, още повече че българският народ каза коя е първата политическа сила на изборите в България. Останалите партии трябва да излязат от изолацията си спрямо ГЕРБ, в която се вкараха от собствените си амбиции и наивност, и да се освободят от заложничеството си спрямо ИТН. Да се оправят!

– Групата на ГЕРБ би ли подкрепила правителство с третия мандат и ако да, при какви условия?

– Ако питат мен, аз не бих дал подкрепата си на някой, който ме е ругал и обиждал до безпаметност, безпринципно и истерично, преди той да намери начин публично да ми каже „Съжалявам, извинявай!“ Подобна доблест и сила на характера не може да се очаква от повечето лидери на политически партии в този парламент, така че въпросът ви е чисто теоретичен.

– Чисто партийно кое е по-изгодно за ГЕРБ – нови избори сега или след няколко месеца управление на техническо правителство, както се изразяват част от парламентарните партии?

– Не е важно какво е добро за ГЕРБ, важно е какво е добро за България. Предстоят тежки времена и предстои да се взимат тежки решения. Затова за България в момента е жизнено важно да има правителство, което се ползва с максимално възможната стабилна парламентарна подкрепа. За да може да има авторитет вътре в страната, но и навън и да може поема ангажименти в международен план.

Казвам го директно. Задаващата се мигрантска криза изисква активна дипломация. Кой ще разговаря с правителството на Република Турция и с партньорите ни от ЕС?

Служебното правителство ли? Та нали ще бъдат попитани: „Вие кои сте? Вие кого представлявате?“ Или парламентът ще прати да разговарят председателите на „партиите на протеста“, ведно с ИТН и БСП? Представяте ли си цветно как би изглеждало това в очите на президента Ердоган, на канцлерите г-жа Меркел и г-н Курц, на премиера Орбан и останалите? Представяте ли си изобщо как изглеждаме отстрани в момента? Кой ще запази България в надигащата се буря? Когато си отговорите на този въпрос, ще разберете кое е добро за България. За ГЕРБ отговорът е ясен.

– Ясен ли е вече кандидатът на ГЕРБ за президент или поне профила му?

– Като гражданин си пожелавам следващият президент на страната ни да е миротворец. И да цени хората. А не да се опитва да води войни, каквито никога не е водил, и да превзема „вражески“ позиции без оглед на човешките жертви.

– В днешната бурна политическа обстановка може ли един депутат да направи нещо реално за Пловдив?

– Опитвам се да помагам на конкретни избиратели от Пловдив, които се обръщат към нас с молба за помощ по конкретни казуси, свързани с държавната администрация, и мисля да правя това до последната секунда на този парламент. Колегите Иван Тотев и Пенчо Малинов от нашата листа пък работят активно за пловдивското летище. За съжаление, стратегическите въпроси на развитието на града в момента са „на трупчета“ и това го дължим на водачите на пловдивските листи на другите партии. Оказа се, че за тях много по-важно от това да свършат нещо полезно е да ни показват колко дълбоки комплекси имат и колко силно могат да мразят. Жалко, защото винаги съм смятал, че Пловдив заслужава по-добро.

< Назад