15.01.2020

Промени в Наказателния кодекс предлага старозагорският народен представител от ГЕРБ Маноил Манев

Убеден съм, че трябва да бъдат взети мерки, които да са крайни, сериозни – защото границата на търпимост в обществото достига своя предел. В тази връзка – като народен представител, с подкрепата на кмета на нашия град Живко Тодоров, започвам работа по намиране на вариант за промени в Наказателния кодекс, концентрирани около това да няма презумпция за предварително гарантирано редуциране на наказанията при извършване на тежко престъпление от непълнолетни лица. Това обяви днес депутатът от ГЕРБ Маноил Манев на нарочна пресконференция. „За непълнолетните лица, при извършване на тежки криминални престъпления, се извършват психологически експертизи - и то не една. Идеята, която ще защитавам в предложената промяна, е да се решава наказанието и да се преценява според резултатите от тези данни. По този начин няма да има предусловието, че щом не си пълнолетен ще има намаляне на наказанието“, даде разяснения народният представител. Манев допълни още, че ако психологическата експертиза каже ясно, че лицето разбира какво извършва, знае какви ще бъдат последиците, осъзнато и развито до степен на възрастен човек, то и наказанието трябва да бъде съответстващо и такова, каквото би било при всеки пълнолетен нарушител на реда и закона.
Повод за обмислянето и търсенето на работещ вариант при тежките престъпления, извършвани от непълнолетни, е трагичният и брутален случай в Галиче, разтресъл България преди дни. „Не може да си пребил възрастен човек, да си нападал полицай, не може заради това да има извършвани спрямо теб следствени действия и присъди и да се стигне до жестоко убийство, и това защото си на 17 години“, заяви Маноил Манев. „Смятам, че основание за промяна има, защото законите трябва да съответстват на обществената обстановка. Ситуацията е такава, че трябва да се вземат конкретни мерки, срещу конкретни извършители“, каза още той.
Маноил Манев допълни още, че предстои обсъждане между първо и второ четене и на внесената от него промяна, касаеща неизбежната отбрана. „Съществуващата ал. 3 от Закона, казваща, че няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, тогава когато нападението е извършено в дома, но ако в него е проникнато със сила или взлом. Предложението ми е да отпадне условието за проникване“, даде подробности Манев.

< Назад