28.09.2022

Проф. Костадин Ангелов: Ще инициираме юридическа легитимация на статута на Велико Търново – историческа и духовна столица

Преди три години Велико Търново получи официално признание за историческа и духовна столица на България. С решение на 44-о Народно събрание и категорична подкрепа от цялата парламентарна група на ГЕРБ. Настъпил е моментът това признание да бъде нормативно уредено и да има реални административни, процедурни и бюджетни правила за прилагането му. Ние поемаме ангажимента в следващия парламент да инициираме нужната юридическа легитимация на статута Велико Търново – юридическа и духовна столица. Това заяви проф. Костадин Ангелов – водач на листата на ГЕРБ-СДС в старопрестолния град и региона по време на среща с културни дейци и общественици, гост на която бе и Любен Дилов-син – втори в листата на коалицията в Бургас.

„Ползите ще са и за опазването на културното и историческо богатство, и за туризма и икономиката. Но най-вече – за надграждане реномето на Велико Търново център на българската култура и духовност с европейски измерения. Старопрестолният град и жителите му го заслужават. Заслужава го цяла България“, обясни проф. Костадин Ангелов.

За правно уреждане на статута на Велико Търново и конкретни стъпки в тази насока се обединиха историци, юристи и общественици от цяла България по време на кръгла маса по темата, провела се навръх 22 септември. Доводи за статута „Историческа и духовна столица“ изказаха авторитети като проф. Борис Велчев, проф. Пламен Павлов, Атанас Семов и др.

По време на срещата Любен Дилов представи частта от програмата за управление на ГЕРБ, която засяга сферата на културата. Той подчерта, че всяка от разписаните мерки не е предизборна, а реално изпълнима – с разчетени бюджети и въпреки тежкото наследство на „промяната“. Пример за последното е, че за пръв път Министерството на културата връща в бюджета неусвоени 50 млн. лева.

В рамките на 24 месеца реално изпълнима мярка е двойно увеличаване на възнагражденията на работещите в културния сектор. Предвижда се също запазване на ДДС от 9% за книгите, обмисля се същата ставка и за периодичните издания. Друг акцент е реформа на читалищното дело. Повече средства за кино и за участие в международни проекти също е част от програмата. А към всеки по-голям културен институт ще се създаде дигитален отдел, който да помага на творците да кандидатстват по национални и международни програми. „Не му е работа на един скулптор или диригент да попълва евро-формуляри. Ще накараме държавните чиновници в сектора да работят повече като продуценти на културен продукт, отколкото като регулатори“, обясни Любен Дилов-син.

В срещата участваха също кандидатите от листата на ГЕРБ-СДС Георги Недев, Димитър Николов, Росица Димитрова, актьорът Иван Митев. Преносим хард-диск с всички свои проучвания и събрана информация за историята на великотърновския театър подари на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“. Литература подари и заместник-кметът на Велико Търново и член на общинското ръководство на ГЕРБ Нейко Генчев.

< Назад