06.02.2019

Приемането на нов Закон за поземлените отношения бе дискутирано на форум в Добрич с участието на депутата Десислава Танева

Процедурата по обществено обсъждане и приемането на изцяло нов Закон за поземлените отношения бе основната тема на срещата на председателя на парламентарната Комисия по земеделието и храните Десислава Танева със земеделски производители от област Добрич. Тя бе организирана от народните представители от ГЕРБ-Добрич Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев. Във форума участваха заместник-областните управители Красимир Николов и Живко Желязков, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Десислава Танева разясни подробно на какъв етап е процедурата по приемане на Закона за поземлените отношения, как е минало второ обществено обсъждане. Информира за становищата в земеделския сектор, които не приемат така представения проект. „Очевидно, ще се върви към ново удължаване на срока за представяне на такъв законопроект, така че да се постигне консенсус по законодателния акт, който е основополагащ за всеки земеделски стопанин в България“, коментира председателят на парламентарната Комисия по земеделие. По думите й започващата кампания по заявяване на директните плащания ще се осъществява по сега действащото законодателство.

Участници във форума поставиха различни теми. Тези, които е откроиха, са проблемите с лесозащитните пояси в Добрич, тяхното лошо стопанисване, липсата на полски пътища, тяхната поддръжка, независимо, че земеделските стопани, арендатори, тогава, когато имат разпределени бели петна, включително на общински пътища, си плащат редовно рентите за белите петна и би следвало общината да поддържа собствената си инфраструктура.

Постави се и темата за навременното уведомяване от ДФ „Земеделие“ с уведомителните писма за изплатените субсидии. Коментиран бе и недостигът на средства по Програмата за развитие на селските райони и невъзможността селските стопани да се удовлетворят за техните инвестиционни нужди от средствата от програмата.

 

< Назад