02.04.2019

При среща със Станислава Стоянова жители на с. Хаджидимитрово благодариха за справянето с дългогодишен воден проблем

Повече от 30 жители на свищовското село Хаджидимитрово пожелаха да се срещнат с народния представител от ГЕРБ Станислава Стоянова, в рамките на обявената изнесена депутатска приемна. Огромният интерес наложи промяна във формата, при който обичайно протичат срещите. В своеобразното събрание, което се проведе в селото, участваха също председателят на  ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов и кметът на Хаджидимитрово Емил Тодоров. Жителите на населеното място изразиха огромна благодарност за осъществената подмяна на водопровода. Ремонтът бе извършен миналата година със средства от държавния бюджет, в размер на 400 000 лв., отпуснати на два пъти с постановления на Министерски съвет.

„Има едно нещо, което аз няма да се уморя да повтарям и то е, че инициативността на местно ниво, далновидното държавно управление, заедно с  добрата комуникация между централна и местна власт, дава формулата за бързо и качествено разрешаване на проблемите. Поредният чудесен пример за това е справянето с дългогодишния проблем по водоснабдяването в Хаджидимитрово. Народните представители от ГЕРБ във Великотърновска област, начело с г-н Цветан Цветанов, кметът на община Свищов, председателят на ОбС и кметът на селото, всички ние бяхме ангажирани с този проблем. Днес резултатите са налице, загубите на вода са намалели с почти 10 000 куб. м. на месец, благодарение на което чистата питейна вода достига до домовете на всички жители на селото през цялата година”, коментира народният представител Станислава Стоянова.

При поредната си среща с депутата, местните жители споделиха и другия си наболял проблем, за който също се надяват да бъде разрешен – липсата на действаща църква. От три десетилетия старият храм на селото е неизползваем, тъй като сградата се е съборила. Кметът на Хаджидимитрово Емил Тодоров обясни пред съселяните си, че подмяната на водопроводната мрежа е била голямата цел, която си е поставил в началото на мандата и която вече е изпълнена. Другата голяма задача, която сега си поставя е да работи за построяването на нова църква в селото. „Проблемът обаче е, че църквата е била обявена за паметник на културата от национално значение и това забавя изключително много процедурите. Имаме пълната подкрепа и съдействие, както на г-жа Станислава Стоянова като народен представител, така и на местната власт в лицето на председателя на ОбС Свищов Кристиян Кирилов и кмета на община Свищов Генчо Генчев, но става ли дума за паметник на културата процедурите винаги са по-бавни. Въпреки това, няма да се откажа от каузата, напротив - заедно с общинското ръководство и народните представители от ГЕРБ, вече сме придвижили необходимата документация”, заяви кметът Емил Тодоров.

Местните жители изказаха и своето задоволство от ремонтираните и преасфалтирани улици в населеното място. Народният представител Станислава Стоянова припомни, че през изминалата година, с постановление на Министерски съвет, бяха отпуснати 500 000 лева за ремонт на силно компрометирани улици в населените места на община Свищов. Средствата бяха разпределени пропорционално между селата, на база брой жители, като така в пътна инфраструктура в Хаджидимитрово са инвестирани 31 500 лв.

 

< Назад