16.07.2019

Председателят на здравната комисия в СОС Веселин Милев: Продължават безплатните профилактични прегледи в детските ясли в София

Продължават безплатните профилактични прегледи в детските ясли в София. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ и председател на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев в ефира на телевизия „Eвропа“.

Веселин Милев уточни, че съвместно със Столична колегия на лекарския съюз и лекари от Пирогов е започнала профилактика, насочена към деца от детски ясли. Профилактиката ще продължи с детски градини и училища. Прегледите се извършват от висококвалифицирани специалисти. Направен е график, по който лекарите посещават детските заведения.

Председателят на здравната комисия в СОС обясни, че Общината продължава своята политика, насочена към превенция на различни заболявания. „В момента реализираме 5 скринингови програми и се гордеем с тази дейност. В тях е включен скрининг на млечната жлеза, на щитовидната жлеза, на простата при мъжете, скрининг на белите дробове и на миомната болест. Таргетните групи, включени в програмата, се разширяват постоянно, за да могат повече пациенти да се включат в тях. Идеята е тези скрининги да бъдат разширени и да бъдат обхванати още заболявания на човешкото тяло“, каза Милев. По думите му всички общински лечебни заведения са в много добро състояние и работят в синхрон с кмета на София Йорданка Фандъкова. Веселин Милев уточни, че има идея да се направи отдел, който да се занимава с европроекти.  Той даде за пример "ДКЦ XII в Люлин, който е изцяло обновен по програма „JESSICA“ - създадена с финансиране от Структурните фондове на ЕС и национално съ-финансиране.

„Ние имаме за цел да създадем условия, които да гарантират добри медицински практики за навременни правилни и качествени здравни грижи. Продължаваме с програмния бюджет по отношение на лечебните заведения. Ще въведем и програмен бюджет за консултативно диагностичните центрове. Имаме идея да направим и общински хосписи, които да се намират в лечебните заведения“, добави Милев.

„По отношение на медицинския персонала сме предприели мерки, като се осигуряват стипендии на студенти, завършващи Факултета по обществено здраве. С подкрепата на кмета на София Йорданка Фандъкова ще бъдат осигурени стипендии за завършващите  Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, каза още Милев. Той уточни, че Първа градска болница е университетска, а в момента се подготвя сграда, която се намира на територията на лечебното заведение, където ще могат да се разполагат структури на Варненски университет. Според него наличието на университетска болница е важно, защото това дава възможност на работещите за кариерно израстване и обмяна на опит.

 

< Назад