30.09.2015

Председателят на Комисията по външна политика в НС Джема Грозданова се срещна с председателя на ПАСЕ Ан Брасьор в Страсбург

Ръководителят на българската парламентарна делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и председател на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова се срещна с председателя на ПАСЕ Ан Брасьор по време на четвъртата редовна сесия на организацията в Страсбург. Срещата бе по повод предстоящото българско председателство на Комитета на Министрите (КМ) на Съвета на Европа, което започва на 10 ноември тази година.

Джема Грозданова връчи на председателя на ПАСЕ текст на проект на декларация по повод 40-тата годишнина от приемането на Заключителния акт от Хелзинки. Текстът е подкрепен от председателите на всички политически групи в ПАСЕ – на Европейската народна партия, на либералите, на консерваторите, на обединената европейска левица и от новоизбрания председател на групата на социалистите. Документът бе подписан и от председателя на Комисията по политически въпроси, както и от ръководителите на националните делегация на Германия и Унгария.

Декларацията ще бъде обсъдена и гласувана от Постоянния комитет на ПАСЕ, който ще заседава на 27 ноември в София. Целта е да се  потвърдят принципите, върху които се основава обединението в Европа и които не трябва да бъдат нарушавани или поставяни под съмнение, с оглед на последните политически събития.

Принципите, залегнали в Хелзинския заключителен акт, са фундаментални за европейското сътрудничество и единство и са  широко приети от държавите като основа на съвременните международни отношения, а именно – суверенно равенство, спазване на присъщите на суверенитета права, въздържане от заплаха и използване на сила, ненарушимост на границите, териториален интегритет на държавите, мирно решаване на споровете, сътрудничество между страните, добронамерено изпълнение от страните на задълженията им по международното право и др.

По време на сесията се проведе избор за генерален секретар на ПАСЕ. Преизбран бе Войчех Савицки от Полша.

< Назад