12.11.2018

Предприемачи ГЕРБ събраха бизнеса от Югоизточния регион на форум за труд, заетост и земеделие

В Стара Загора ще се извършва изнесено обучение за степен магистър, по специалността „Топлоенергетика“ на Технически университет София, което е голяма стъпка в развитието и задържането на кадри в региона. Това съобщи организационният секретар на Предприемачи ГЕРБ Зафир Зарков, по време на откриването на Регионален форум на организацията, който се проведе в Стара Загора. Дискусията засегна икономическия облик на Югоизточен регион, земеделието, труда, заетостта и работната сила.

В събитието участваха народните представители Емил Христов, Радостин Танев и Маноил Манев, Пламен Йорданов - областен координатор на ГЕРБ – Стара Загора, Зорница Русинова - заместник-министър на труда и социалната политика, Десислава Танева - председател на Комисията по земеделието и храните, Пламен Русев - член на НИС на Предприемачи ГЕРБ, Стефан Шоселов – председател на съвета на директорите на Индустриална зона „Загоре“ и председател на КРИБ – Стара Загора, Радослав Танев – изпълнителен директор на Индустриална зона „Загоре“, представители на бизнеса от региона.

Организационният секретар на ПГЕРБ отправи пожелания за рождения ден на председателя на ПГЕРБ Валя Чилова, като от името на цялата структурата й пожела да бъде все толкова отдадена на работата и успешна. Зарков благодари за съдействието за провеждане на форума на кмета Живко Тодоров, на областния координатор на ГЕРБ- Стара Загора Пламен Йорданов, на ръководството на структурата в Стара Загора и региона, както и на всички, които участваха във форума. „Радвам се, че именно тук провеждаме това събитие, защото градът и изобщо Югоизточния регион е с огромно стратегическо значение за икономиката ни. Основно предимство на Стара Загора е, че тук има потенциал за развитие на високотехнологични, модерни предприятия в сферата на енергетиката, машиностроенето, електротехниката и електрониката и това не е случайно“, каза Зарков. Той посочи фактология за икономиката и на останалите градове в региона, както и предимствата и предизвикателствата в различните сектори. Според организационния секретар на ПГЕРБ събития като Регионалния форум в Стара Загора показват още веднъж желанието на структурата да е в помощ на бизнеса и хората.

Евродепутатът и международен секретар на Предприемачи ГЕРБ Ева Майдел се включи в събитието с видеообръщение. Тя обясни регламента за намаляване на таксите за преводи в евро, както и как бизнесът може да се възползва от новооткритото у нас Звено за консултация по еврофинансиране.

„Днес трябва да започнем дискусията за това, какво ни очаква през следващите 20 г.“, посочи Емил Христов, народен представител от Старозагорски регион и зам.-председател на Народното събрание. Според него след около 10 г. ще се сблъскаме с един друг проблем, защото идва поколение, което трудно може да удовлетвори изискванията на бизнеса. „И това е проблем не само за нашата страна. Стара Загора е един от добрите примери в това отношение, където общината, заедно с младите хора и бизнеса стартира обучения по високи технологии“, подчерта Емил Христов. 
„Благодаря на представителите на старозагорския бизнес, който е един от най-устойчивите в страната“, подчерта Пламен Йорданов, областен координатор на ГЕРБ – Стара Загора. Според него регионът има огромен потенциал. „За да има развитие икономиката, основно условие е да има политическа стабилност. След това е необходимо да има предсказуема и предвидима политика на правителството", категоричен бе Пламен Йорданов. Той посочи, че от форума трябва да произтекат работещи предложения и решения, тъй като предстои на първо четене в НС да се гледа  Законът за бюджета на страната, който определя посоката на бизнеса, на трудовия пазар и на развитието на страната.
„Стара Загора е град с изключително добър икономически растеж и потенциал, каза по време на форума Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика. Тя обясни, че регионът се откроява с висока средна работна заплата - 1052 лв. за последното тримесечие на годината, а безработицата е почти нулева. Зам.-министър Русинова представи пред работодателите програмите „Работа“, „Младежка заетост“, „Умения“ и др. „Сред най-успешните ни програми е „Младежка заетост“, като над 40% от младите хора, които се възползват от нея, остават на работа в предприятията където са били на стаж, подчерта тя. Според нея Програма „Умения“ за първи път ще даде възможност на предприятия със специфични производства и технологии, да обучават кадри.

Дискусия с работодателите предизвикаха въпросите за вноса на кадри от трети страни, облекченията за сезонните работници, периода на обезщетенията при майчинство, както и болничните.

Възможностите за подкрепа и развитие на сектор „Земеделие“ бяха представени от Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и храните в 44-то НС. Тя посочи, че най-висок ръст в Югоизточния регион има при трайните насаждения, като първенец са черешите. В животновъдството ръст има при отглеждането на биволи и овце. В региона на Стара Загора има добре развита преработвателна промишленост. „Заложените средства в бюджета, който ще разглеждаме в НС, са в размер на 300 млн. лв., за субсидии за земеделските стопани по линия на държавните помощи“, подчерта Десислава Танева. Тя представи и възможностите по Програмата за развитие на селските райони, както и дебата в ЕС за новата селскостопанска политика след 2020 г.

Новосъздадената зона „Загоре“ в Стара Загора бе представена по време на форума от изпълнителния директор Радослав Славчев и председателя на Съвета на директорите Стефан Шоселов. Предстои приемане на ПУП на индустриалната зона от Общинския съвет в Стара Загора.

< Назад