14.01.2024

ПОЗИЦИЯ НА ГРУПАТА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ-СДС

Кметът Васил Терзиев не познава нито правомощията си, нито задълженията си

Внесеният „доклад“ за санирането е фрапиращ пример за некомпетентност и управленски хаос

Безпомощността често е плод на некомпетентност. Това е единственото обяснение за изпратеното от ПП-ДБ-СС искане за събиране на групите в Общинския съвет на 15 януари (понеделник) от 14 часа, на което да бъде разгледан „доклад“ от кмета Терзиев.

Изпратеният документ е фрапиращ пример за това, че Васил Терзиев не познава нито правомощията си, нито задълженията си като кмет. Предоставеният ни „доклад“, озаглавен „Невъзможност за упълномощаване на районните администрации на Столична община като водещи партньори по проекти по Процедура BG-RRP-4.023 „ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД – етап II“, показва достигнатото ниво на управленски хаос и некомпетентност от страна на подателите, по следните причини:

На първо място внесеният от г-н Терзиев „доклад“ е безпредметен. Васил Терзиев и екипът му от зам.-кметове е редно да знаят, че избраният за кмет на Столична община може да делегира свои правомощия на кметовете на райони по силата на закона. Затова не се нуждае от разрешение (решение) от Столичния общински съвет.

На второ място внесеният от г-н Терзиев “доклад“ не е доклад. Изпратеният ни документ не притежава нито предмет, нито съдържа проект за решение. Последното е задължителна част за всеки доклад, който показва каква е волята на вносителя, в случая кмета, предложена за разглеждане от съвета. Необяснимо е как трима действащи зам.-кметове са подписали документ, който е правно недоразумение и с това са подвели и самия Васил Терзиев.

На трето място - внесеният от г-н Терзиев „доклад“ не е спешен. Необяснимо е защо в петък вечер (12 януари) кметът се сеща, че срокът изтича след 3 дни (16 януари). Ден по-рано г-н Терзиев заедно със съветниците от ПП-ДБ-СС и „Синя София“ поискаха следващото заседание на СОС да е на 25 януари. Подобно поведение носи всички белези на хаотичност и некомпетентност, което е лош атестат за управленските качества на новия екип, отговорен за София.

Поведението на управляващите е безотговорно и към хилядите столичани, живеещи в блокове, които могат да бъдат санирани по обявената програма. Липсата на информационна кампания от страна на Общината към гражданите е тема, която ще използваме в последващи запитвания към администрацията.

Многократно предупреждавахме, че политическата криза, създадена от спечелилите избори ПП-ДБ-СС, се превръща в управленска. Това, за съжаление, вече е факт. София се нуждае от работещ Общински съвет час по-скоро, а това включва и ясно мнозинство, което да носи отговорност за управлението на столицата.

Управляващите София ПП-ДБ и “Спаси София” са отчаяни. Затъват в хаос и некомпетентност - това не може да бъде скрито нито от измислени "кризи“, нито от ултиматуми.

 

< Назад