22.06.2019

По покана на Иван Миховски председателят на земеделската комисия в парламента откри национално изложение в Орешак

По покана на народния представител Иван Миховски да открие IV-то Национално изложение на порода Български тежковозен кон в Орешак бе колегата му народен представител и председател на Комисията по земеделието и храните в Народното събрание Мария Белова. Атрактивното събитие се провежда със съдействието на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства, създали отлични условия, добра и подходяща инфраструктура. На него се представят около 50 коня от породата от цялата страна, а организацията са поели Националната асоциация по коневъдство и Областната дирекция на БАБХ.

Породата е българска, създаването й е започнало 1953 г. Целта на изложението е да се представят най-добрите екземпляри, нивото и качеството на селекцията в България, както и съхранението и развитието на породата. Участващите животни са разпределени в три категории – жребци-производители, кобили-майки, и подрастващи кончета, като ще бъдат излъчени шампиони на породата при жребците и кобилите, а подрастващите класирани от първо до трето място, обясни Георги Йорданов, изпълнителен директор на Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството.

Председателят на Комисията по земеделието и храните Мария Белова поздрави организаторите и пожела успех на изложението в Орешак, като изрази надежда, че именно тук ще се оформи традиционното място и за бъдещите издания на този форум, пожела да се пазят традициите и да се популяризира българската порода в Европа и света.

< Назад