05.08.2019

По инициатива на Таня Петрова във Варна беше открита изложба, посветена на българо-китайските дипломатически отношения

По инициатива на Таня Петрова - народен представител от Парламентарната група на ГЕРБ и член на групата за приятелство България – Китай в 44-то НС, Варна е домакин на изложбата „Щрихи от близостта между две далечни страни: 70 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Китайската народна република“. Морската столица е първият град, в който гостува експозицията, след като бе официално представена в Народното събрание.

„Изложбата с документи от нашите и китайските архиви свидетелства за една 70-годишна дипломатическа дружба, която се развива и доказва, че не разстоянията са важни, а отношенията”, заяви Таня Петрова при откриването на експозицията във фоайето пред пленарната зала на община Варна. „Историците приемат, че признаването на княз Фердинанд от страна на династията на Мин е първото сигурно доказателство за контактите между България и Китай”, коментира още народният представител и уточни, че страната ни е втората, признала Китайската народна република през 1949 г. По думите на варненския депутат годишнината е повод да допринесем за динамиката в развитието на икономическите, туристическите и културните връзки между двете държави.

„България активно подкрепя инициативата „Един пояс, един път” и платформата „17+1” за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа. Не е случайност, че в България се открива глобалният център за партньорство по инициативата”, отбеляза още Таня Петрова. Тя допълни, че само преди дни правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между България и Китай за периода 2020-2023 г. „Посочени са квотите за обмен на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели. Насърчава се прякото сътрудничество между висшите училища на двете страни, както и изучаването на български и китайски език”, информира Петрова и отправи пожелания двустранните отношения да продължават да се развиват в приятелски дух.

Началникът на Държавен архив – Варна Владимир Владимиров, който също присъства на откриването, на свой ред разказа, че подготовката на изложбата е станала възможна след подписването през 2017 г. на споразумение за сътрудничество между архивните институции на България и Китай. „Експозицията е събрала документи и снимки от фондовете на Централния държавен архив, на Народното събрание, на Министерския съвет, на администрацията на президента, а също и от Националната архивна администрация на Китай”,  поясни Владимир Владимиров.

„Ако се осланяме на традициите и дълбоките културни връзки между народите, ние имаме възможност за добър просперитет в европейското и международното сътрудничество”, заяви на свой ред зам.-кметът Коста Базитов. Той аплодира инициативата и припомни, че Варна е побратимена с Нимбо и е един от първите градове, приели обучението по китайски език на територията на училищата си.

Изложбата се осъществи със съдействието на Община Варна. Сред първите й посетители бяха председателят на комисията по образование към ОбС Славчо Славов и общинските съветници от ГЕРБ Бонка Банкова, Калина Пеева и Николай Малев, представители на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”, граждани, както и младежи от Китай, които живеят и учат във Варна.

 

 

< Назад