21.04.2018

Пламен Нунев взе участие в работно заседание за противодействие на футболното хулиганство

Зам.-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и народен представител от ГЕРБ – Русе Пламен Нунев, председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев и народни представители от двете ресорни парламентарни комисии проведоха работно заседание по повод футболното хулиганство и последния инцидент с ранен полицай. В него участваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов, експерти и служители на ММС, МВР и БФС.

По време на срещата бяха изготвени краткосрочни мерки за справяне с вандализма, докато се променят съответните нормативни актове. За мача между ЦСКА и Левски тази сряда Националният стадион “Васил Левски” ще бъде оборудван с допълнително камери с висока разделителна способност. МВР пое ангажимента, че ще има засилено полицейско присъствие и по-обстойно претърсване на влизащите в стадиона. Предстои среща между Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и представители на МВР относно спешни промени в действащия Закон за футболното хулиганство, които ще бъдат обсъдени и приети в рамките на следващите два месеца. 

Подготвен е нов Закон за футболното хулиганство, по текстовете на който работи екип от народни представители и експерти на ММС под ръководството на председателя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. Новият закон ще влезе за обсъждане в рамките на два месеца. Основните промени в новия закон ще целят лицата с нарушения да не се допускат до стадиона.


Предвижда се изработването на нова Наредба за сигурността за спортните обекти и съоръжения. За това ще отговарят ММС, МВР, МРРБ и БФС. Целта е да има задължение да се поставят камери по стадионите с висока разделителна способност, както и да се закупят системи за идентификация при закупуване на билети за футболни срещи. Ще бъдат обсъдени и евентуални промени в Наказателния кодекс, за което ще отговаря Вътрешната парламентарна комисия. В момента се изготвят и изменения в нормативните уредби на БФС, които да бъдат в духа на обсъжданата днес стратегия за справяне с футболното хулиганство.

 

< Назад