12.07.2019

Пламен Нунев се включи в инициатива по проекта "Остани чист, кажи НЕ на корупцията" на ГКПП „Дунав мост“

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и народен представител от ГЕРБ – Русе Пламен Нунев се включи в днешната инициатива, посветена на превенцията и противодействието на корупцията. Събитието на ГКПП „Дунав мост“, което се реализира от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на Министерството на вътрешните работи в партньорство с Областна администрация Русе и Главна дирекция „Антикорупция“ - Румъния, е в рамките на проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията". Целта е повишаване информираността и доверието в дейността на държавната администрация и в частност на полицията.

Нунев бе запознат от директора на Дирекция „Вътрешна сигурност“ старши комисар Румен Ганев с дейността по проекта до момента и стореното в днешния ден на пункта. Той изтъкна, че от 4 години действа специализирана 24-часова мрежа между балканските страни за обмяна на опит в сферата на антикорупционните мерки. В скоро време към нея се очаква и присъединяването на Република Турция.

Днес до 16.00 часа, на гранично контролно-пропускателния пункт ще бъдат раздавани информационни материали с логото на инициативата, като сред тях ще са листовки и бутилки минерална вода, а за най-малките пътници са предвидени гривни и фризбита. Също така преминаващите ще бъдат анкетирани дали им се е случвало да бъдат обект на корупционни действия или натиск, като общият брой на попълните въпросниците, които са на български и румънски език, се очаква да надвиши 3000. Не по-малко значение ще бъде отдадено и на разпространението на листовки относно правата и задълженията на всички влизащи в страната.

Русе е първият град, където се провежда подобно мащабно мероприятие, като пробно инициативата е проведена на ГКПП „Дуранкулак – Вама Веке“.

Подобни събития ще се реализират през цялото лято и през есента на останалите гранично контролно-пропускателни пунктове, като на територията на още 19 области в страната ще бъдат монтирани билбордове, като този, който беше поставен в непосредствена близост до кръстовището пред ГКПП „Дунав мост“ на 09.07.2019 година.

 

 

< Назад