30.01.2018

Петя Аврамова: Враца има остра необходимост от квалифицирани технически кадри

Враца има остра необходимост от средни и висши технически кадри. Този факт се потвърждава от всички представители на работодателските организации. Държавните и общинските институции също изпитват нужда от такива кадри. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Враца и областен координатор на партията инж. Петя Аврамова по време на среща за обсъждане на промените в план-приема в средните училища във Враца, организирана от областния управител Малина Николова. В рамките на събитието Аврамова и колегата й народен представител Красен Кръстев подкрепиха предложения от кмета на Община Враца Калин Каменов държавен план-прием за 2018/2019 година.

„Броят на учениците, които завършват 7 клас в общината е достатъчен за формирането на 23 реални паралелки. Предложението за 28 е нереално, защото най-много две паралелки могат да бъдат запълнени с ученици от съседни общини. Ние сме изправени пред дилемата дали да разпределяме реални ученици или виртуални бройки, което означава автоматично намаляване на приема в професионалните гимназии“, коментира инж. Аврамова.

„Предложеният план-прием е балансиран и в него са застъпени всички профилиращи предмети. Аз съм убедена,че в профилираните гимназии на нашата община има достатъчно възможности за всички деца, които имат заложби да станат лекари, адвокати или историци”, допълни тя.

Народният представител Красен Кръстев подчерта, че трябва да се направи много точна преценка за план-приема. "Призовавам за мъдрост, за да се вземе вярното решение. Целта е не да се ощетяват учебните заведения, а да се съобразим с цифрите, за да не се правят виртуални паралелки", каза Красен Кръстев.

Петя Аврамова поздрави кмета на Община Враца за взетото решение и заяви, че отстъпките правени в годините са довели до ситуацията, в която трябва да се вземат кардинални решения.

Тя бе категорична, че е недостойно да се организират протести, като се манипулират родители и ученици, че дадени учебни заведения ще бъдат закрити и учениците няма да имат право на избор.

„Двете училища, които имат искания за увеличаване на паралелките, са с по над 1 100 ученици. От своя страна в професионалната гимназия, която трябва да обучава строителни кадри има само 44 ученици. Всеки, който иска да се направят отстъпки трябва да каже коя професионална паралелка предлага да отпадне. Миналата година при 32 поискани паралелки са реализирани 28, като отпадналите са от професионалното обучение. Всички ние трябва да се стремим да презентираме професионалното образование. По време на приемните ми дни съдействие за започване на работа търсят именно прависти и икономисти, а не хора с техническо образование”, каза още Петя Аврамова.

Тя подчерта, че училищата не трябва да се делят на елитни и неелитни и учениците във всяко учебно заведение трябва да получават качествено образование и всеки един от тях има възможност да продължи обучението си във висше учебно заведение.

„Ние трябва да се ръководим безпристрастно от фактите и да загърбим всички лични, приятелски или лобистки интереси. Това е в интерес на децата на Враца, защото те трябва да имат своята реализация в бъдеще”, каза в заключение инж. Петя Аврамова.

< Назад