11.01.2022

Перничани търсят за съдействие народния представител Кирил Ананиев по теми, свързани със скока в цените

Важни въпроси, свързани със скока в цените на енергоносителите и на храните, бяха поставени на първата приемна на народния представител от Коалиция ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев в Перник.

Жителите на общината потърсиха Ананиев за съдействие по проблеми, свързани с водоснабдяването, канализацията, отчитането на топлата и студената вода, както и за автобусния транспорт между населените места. Те се оплакаха и за по-ниските пенсии, които са получили, в сравнение през месец  декември миналата година. 

„ГЕРБ предупреди колегите от коалицията, които управляват в момента, че средното увеличение с 12,5% няма да гарантира  на всички пенсионери дохода, който са получавали предходната година. За съжаление практиката го показа още веднага през месец януари и най-накрая финансовият министър е разбрал за този пропуск.В момента е направена работна група, с която ще се предложи механизъм за възстановяване на дохода, който е получавал българският пенсионер през миналата година”, коментира Ананиев. Той допълни, че управляващите са подценили опита на ГЕРБ, който е натрупан през годините, за да може населението да премине с най-малко щети.

„Народното събрание прие решение, с което се наложи мораториум на цените до 31 март. Ние обаче предупредихме, че след изтичането на този срок трябва да има мерки, за да не скочат цените с много голям процент и това е свързано с компенсации”, посочи Ананиев.

По думите му сегашният финансов министър е поел ангажимента, че средствата за подпомагане на населението и бизнеса във връзка с цените са осигурени. Мерките, които ще се предприемат, няма да доведат до увеличение на цента на тока за битовите потребители след 31 март .

„Ние предложихме механизъм за бизнеса, който съвпада със предложението на работодателите. Държавата да поеме 75% от разликата между цента, която юли месец определи КЕВР и пазарната цена, която е в момента.В противен случай бизнесът няма да може да поеме разходите си и ни чакат фалити”, уточни народният представител по време срещата, в която взе участие и областният координатор на ПП ГЕРБ - Перник инж. Емил Костадинов.

< Назад