04.06.2019

Първият в страната информационен ден за задължителна регистрация за медиите се проведе в Бургас по инициатива на Диана Саватева

Кой точно трябва да попълва и подписва декларациите, които всяка медия е длъжна да подаде в Министерство на културата, кои източници на финансиране е необходимо да се посочат, ако фирмата собственик на медия има и друг бизнес, обявяват ли се договорите от него? Това бяха част от обсъдените въпроси в рамките на първия проведен в страната информационен ден, посветен на задължителната регистрация на медиите в Бургас. Инициативата бе на народния представител от ГЕРБ Диана Саватева, която е зам. председател на Комисията по културата и медиите в парламента. В зала „Георги Баев“ на Морското казино въпроси към експертите от Министерството на културата отправиха близо 30 представители на сайтове, радиа, печатни медии и телевизии. Таня Цветанова, директор Дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки и Мехти Меликов, директор Дирекция "Авторско право" в детайли представиха информация за обхвата на промените в законодателната база, които изискват всяка медия да подаде декларация по образец. Това е свързано с приетите през 2018 г. промени в Закона за задължително депозиране на печатните и други произведения. Според тях до 30 юни всяка година в Министерството на културата  трябва да бъдат подадени декларации с определено съдържание.

„Единственият по рода си информационен ден неслучайно се проведе в Бургас. Тук има динамично развиваща се медийна среда, с активно работещи журналистически екипи, доказали своя професионализъм. Убедена съм, че разговорът очи в очи с представители на министерството ще им е от голяма полза“, заяви Саватева.

Всички присъстващи на информационния ден имаха възможност да се запознаят подробно с начина на попълване на декларациите, както и да споделят какви трудности срещат при този процес.

„В рамките на законодателното предложение, което обогати Закона за задължителното депозиране на печатни издания, медиите се оказаха задължени да оповестят собствеността и финансирането си. По време на подготовката на нормативните промени бе проведена среща с медиите в Народното събрание. В нея участваха различни представители на бранша от всички спектри. Тогава пред нас стоеше големият въпрос ще се възпротивят ли медиите на законопроекта, но това не стана. Никой не може да каже „не“ на инициатива, която има за цял да осветли медийния пазар от гледна точка на „играчи“ и финансиране“, поясни Мехти Меликов.

Експертите от ресорното министерство коментираха още, че реалното прилагане на закона тепърва започва. „Като всяко ново нещо, и тук се срещат известни затруднения сред медиите, свързани с преценката каква точно информация трябва да предоставят, колко подробна да е тя. Рискът е, че при непълно попълване на декларацията, тя може да се счита за неподадена. Това може да доведе до тежки санкции, Министерството на културата е органът, който трябва да ги налага“, допълниха още те.

Срещата ще послужи за обобщена информация и подготвянето на  информационен материал, който да бъде публикуван на сайта Министерството на културата.

 

< Назад