15.03.2017

Орлин Дяков: Българската култура е национален приоритет за ГЕРБ

Медия: вестник "Бряг"

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Орлин Дяков е роден на 5 септември 1961 година. Завършил е ВИТИЗ «Кр. Сарафов» - София. Работил е в РДТ – Смолян, ДТ «Др. Асенов» - Монтана, ДТ – Враца, ДТ”С. Огнянов” Русе, Огоста – медия. Има написани близо 20 пиеси като част от тях са се играли в различни градове в страната и чужбина. От 2001 до 2010 година три от пиесите са били номинирани и награждавани на национално ниво. Общински съветник от групата на ГЕРБ в Общински съвет - Русе.

 

-       Г-н Дяков, какви, според Вас трябва да бъдат реформите в културата, за да могат държавните институции да работят по - добре?

 

-       Българската култура има световнозначима история и постижения. Тя е лице на българската и държава и трябва да бъде съхранена и направена достъпна за съвременните поколения. Съвременната култура трябва да запазва и утвърждава българската духовност и да се развива в контекста на европейските и световни процеси. Тя трябва да да формира новия тип граждани, личности и творци.

 

Българската култура е национален приоритет за ГЕРБ и това се вижда и в програмата за предстоящите парламентарни избори.

 

-       Как ще стане това ? Какви са Вашите конкретни предложения?

 

-       ГЕРБ подготвя приемане на Национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм в периода 2014–2023 година. Това е един проблем, който стои от години. За мен той е един от националните приоритети, около които трябва да има консенсус.

 

Финансирането от фондовете на Европейския съюз ще се осъществи с активното участие на културните индустрии и творческите съюзи. Трябва да се положат малко повече усилия и се прояви по – голям интерес. Според мен, трябва да се правят повече опити за кандидатстване, а не още с първите две – три стъпки да се отказваме, да се отчайваме и да си казваме как няма да стане.

 

Съвместно с министерството на туризма ще изработим цялостна стратегия за

развитие на културния туризъм и ще разработим културни маршрути. Приоритетно финансиране ще бъде предоставено на дейности по опазване на културното наследство като археологически проучвания, социализация и представяне на движимо

и недвижимо археологическото наследство. Ще бъдат определени приоритетни обекти

-       недвижими културни ценности за целево финансиране на редовни теренни археологически проучвания, консервация, реставрация и социализация. Подготвили сме приемане на планове за опазване и управление на археологическите резервати. Не на последно място стои темата за осигуряване на механизми за опазването на културните индустрии като ресурс.

 

ГЕРБ залага на дигитализация на движимото и недвижимото културно наследство на България, за да стане достъпно за повече граждани.

 

-       Какво се случва в сферата на сценичните изкуства?

 

-       По време на управлението на ГЕРБ държавата най – сетне каза какво иска от тези сценични изкуства. Тя каза: „Ние искаме салоните да са пълни. В това има смисъл“. И салоните се напълниха, което е факт.

 

ГЕРБ предлага усъвършенстване в реформата на сценичните изкуства и аз я подкрепям, защото става ясно кой колко е желан от хората. Друг е въпросът за качеството на продукта. Трябва да се намери форма или начин за дофинансиране на експериментални продукти, които да дадат по – голям обем и „палитра“ за работа. Необходимо е надграждане на постигнатото с реформата в сценичните изкуства – повишаване на стандартите и подсигуряване на още приходи.

 

Реформата в музейното дело ще продължи и ще доведе до създаване на нов тип музейна експозиционна култура. Основа на промените ще е Концепцията за водещите столични музеи, разработена в предишния мандат на ГЕРБ. Освен вече ремонтираните училища, театри, музеи и др., предстои да бъдат ремонтирани (в тази и следващата година) училищата във Варна и Котел. Приоритетно трябва да бъде извършен ремонт на операта в Пловдив, НХГ и др.

 

Въвеждат се модерни стандарти за българските библиотеки, вкл. чрез продължаване на проекта „Глобални библиотеки“. Модерното развитие на читалищната мрежа в страната виждаме чрез допълнителни източници на финансиране. Тук бих искал да подчертая необходимостта от реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд „Култура”.

 

Българските културни институти в чужбина ще бъдат превърнати при управлението на ГЕРБ в съвременни средища на духовното развитие и в места за активно представяне на културния туризъм. Не на последно място бих поставели балансираното развитие на отделните региони по отношение на културната политика.

 

За да се случат тези неща, призовавам всички граждани на 26 март да излязат и да гласуват. Нашата съдба, нашият живот, зависи конкретно и само от нас. Когато гласуваш, променяш нещо – за добро или за зло. Ако не гледаме на изборите сериозно, то ние не искаме да влезем в управлението на държавата според изискванията на демокрацията.

 

Подкрепете ГЕРБ с номер 11 в бюлетината!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

< Назад