31.10.2022

Официално откриха новоизградения параклис в кв. Бистрец

С водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий,  бе официално открит новопостроеният параклис „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ във врачанския квартал Бистрец.
На освещаването на храма присъстваха народният представител инж. Петя Аврамова, кметът на Община Враца Калин Каменов, пълномощникът на квартала Владимир Тодоров, заместник-кметовете Александър Владимиров и Цветан Стойчков, общински съветници от ПП ГЕРБ в Общински съвет - Враца, кметове на населени места, жители и гости на селото.
Кметският пълномощник Владимир Тодоров благодари на строителите и дарителите, помогнали със средства и труд, както и на жителите на “Бистрец” за подкрепата и положените усилия за изграждането на параклиса.
Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и благодари на всички, които са помогнали за изграждането на православната обител. “Въпреки трудностите и сериозните предизвикателства, с общи усилия успяхме напълно да завършим строежа на храма. За тези 18 години,  стотици жители и местни предприемачи са подпомогнали изграждането му. Днес всеки от Вас трябва да бъде горд, защото храмът нямаше да е факт без Вашата подкрепа. През настоящата година ние показахме, че обединени можем много повече. Успяхме да възстановим настилките на част от пътната мрежа, изградена е и детска площадка. Вярвам, че ако сме единни, ще успеем да надградим постигнатото. Честит празник!”, отбеляза кметът и допълни, че местната администрация е предвидила средства за ремонт на парка в квартала.
За построяването и изографисването на православната обител са инвестирани близо 22 000 лв. от бюджета на общината, а 15 000 лв. са вложени в благоустрояването на пространството около параклиса. От Врачанска митрополия, чрез Дирекция “Вероизповедания” към Министерски съвет са осигурени 10 000 лв. Със средствата, събрани от Инициативния комитет е изградена камбанарията на храма.
В изграждането на параклиса се включиха живущи в квартала,  членовете на пенсионерския клуб и спомоществователи.
За всички жители и гости беше осветен и раздаден курбан за здраве и благополучие.

< Назад