19.06.2018

Общинският ръководител на ГЕРБ - Пазарджик Гинче Караминова участва в конференция, посветена на борбата с домашното насилие

Общинският ръководител на ГЕРБ в Пазарджик Гинче Караминова и членове на структурата на Жени ГЕРБ участваха в конференция „Консултираме, насочваме, подкрепяме”, посветена на борбата с домашното насилие.

„Всяка четвърта жена в страната е обект на домашно насилие под различните  форми – физическо, психическо, сексуално, емоционално”, посочи в своето изказване по време на форума  Гинче Караминова. Тя подчерта,  че  проблемът  често остава скрит зад стените на семейството, тъй като много често жертвите на насилие се срамуват и  мълчат.

„Скрито в семейството остава и насилието над деца. Много често виждаме грубо отношение, обиди, шамари, дърпане на уши. Тук трябва да бъдем непримирими, защото така детето  са възпитава в страх и в живота си след това  подражава на модела на поведение на родителя“, отбеляза още  Караминова. По думите й превенцията има много важна роля, но тя зависи не само от институциите, а и от всички хора. „Обществото трябва да бъде безкомпромисно към насилника и съпричастно към жертвата. Пострадалите от домашно насилие обикновено търсят вината в себе си, затварят се, не споделят. Не се досещат, че могат да потърсят помощ, за да се справят с проблема. Какво правят околните – те смятат, че не трябва да се бъркат в личните отношения между свои близки или съседи, но това не е така, защото трябва да се помогне на жертвите да намерят решение“, допълни  Караминова.

Тя поздрави Фонда да превенция на престъпността – ИГА, който реализира проекта,  за това,  че работи не само с пострадалите, но и с насилниците. „Форуми като днешния ни дават поредния повод да припомним, че проблемът с домашното насилие не е личен, а обществен. И за неговото решаване трябва да се работи системно и дългосрочно”, каза в заключение общинският председател на ГЕРБ-Пазарджик.

Участниците в конференцията приветстваха усилията на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и на главният прокурор Сотир Цацаров  за  подобряване на дейностите по превенция и разкриване на случаите на домашно насилие.

 

 

< Назад