16.03.2017

Образованието е първият приоритет в предизборната програма на ГЕРБ

„Качественото образование води до стабилна икономика, която развива индустриите на високите доходи, създава нови работни места и благоприятна бизнес среда”. Това каза във Враца Милена Дамянова по време на среща с представители на учителското съсловие. Тя представи основните акценти от програмата на ГЕРБ в сферата на образованието, заедно с водачa на листата на партията за област Враца инж. Петя Аврамова.

„Политическа партия ГЕРБ извежда образованието като основен стратегически приоритет и по този начин много ясно показва ангажимента си за дългосрочно развитие на страната, чрез инвестиция в хората. Именно по този начин ще задържим младите хора в България. Когато има среда за развитие в страната ни, тогава и нашите млади хора ще предпочетат родината си за своята кариера и своя живот”, категорична бе Милена Дамянова.

Една от целите, които си поставя ПП ГЕРБ е българските деца и младежи да бъдат високообразовани и конкурентни на своите връстници в Европа. Милена Дамянова подчерта, че това може да се постигне с мотивирани учители с възможности за постоянна квалификация.

„Като говорим за двойно увеличение на учителските заплати, това не е само обещание, а реален план.  Той се базира на изчисления, направени на основата на развитието на икономиката в нашата страна в последните две години от управлението на ГЕРБ”, допълни Дамянова.

Промяна на учебните програми и учебници, разработени с участие на учителите, нови технологии в процеса на обучение, електронни учебници и интерактивни дъски във всяко училище са сред другите основни цели на ПП ГЕРБ в сферата на образованието.

„Предвидена е промяна в системата на делегираните бюджети, така че финансирането да не зависи основно от броя на децата. От 2018 година са предвидени конкретни стъпки, така че да няма закрити училища или детски градини, поради неправилно построена формула. Предвидили сме гарантиране на разходите, които не зависят от броя на децата, допълнителни средства на училищата и детските градини в зависимост от оценката от инспектирането и активно въвеждане на защитени детски градини. Въвеждаме и програма за подпомагане на училища и детски градини със слаби резултати”, отбеляза Милена Дамянова.

Целта на ПП ГЕРБ е Национална програма, с която да се подкрепят младите учители и професията да стане една от най-предпочитаните. Милена Дамянова бе категорична, че ще се работи за преодоляване на неграмотността, чрез строг контрол на посещаемостта. Родителите няма да получават никакви социални помощи, ако детето не посещава задължителните предучилищни групи и училище. ПП ГЕРБ ще работи за развитие на професионалното образование посредством активно въвеждане на дуалната система – обучение чрез работа. Това може да стане с прилагане на система за непрекъснато и прецизно проучване и прогнозиране на потребностите от професионално обучение. Предвидено е въвеждане на учебни програми, разработени в сътрудничество с бизнеса.

ГЕРБ предвижда промяна на държавните образователни стандарти с участието на учителите, социалните партньори и неправителствения сектор, като основната цел е и гаранции за свободата на действие на учителите. Партията предвижда и усъвършенстване на системата на делегираните бюджети, така че финансирането да не зависи основно от броя на децата.

Водачът на листата на ПП ГЕРБ – Враца инж. Петя Аврамова заяви, че една от най-важните стъпки е да се върне авторитетът на българския учител.

„Това минава през по-високо заплащане на труда му, през възможности за допълнителна квалификация, през възможност да избира начина, по който ще обучава учениците си, през ангажиране на цялото общество с уважение към работата му. Политиците не могат да се справят сами с този проблем, нужна ни е помощ от цялото общество и от вас, българските учители. Вярвам, че ще ни гласувате доверие отново, за да можем заедно да работим за издигането на българското образование до високо европейско и световно ниво. Дължим го на децата си, защото ако не успеем да им осигурим възможност за качествено образование, за да се реализират и да бъдат пълноценни личности в бъдеще, значи всичко което правим е напразно”, категорична бе Петя Аврамова.

 

< Назад