14.03.2019

Oбластният координатор на ГЕРБ – Плевен Владислав Николов: Образованието е водещ приоритет на правителството и резултатите вече са факт

Модернизирането на българското образование, инвестициите в професионалното и дуалното обучение, връщането на 40 000 деца обратно в клас - са инвестиции в бъдещето на страната. Образованието е основният приоритет на правителството на Бойко Борисов още от самото начало на мандата му. Само две години по-късно резултатите са факт – учителските възнаграждения бяха увеличени значително, като ще продължат да растат, а образователната инфраструктура в цялата страна се обновява и модернизира. Това заяви областният координатор на ГЕРБ-Плевен Владислав Николов по време на граждански диалог на тема образование, който се проведе в Плевен. Събитието е част от серията граждански диалози под мотото „Европа в нашия дом“, като в него участие взеха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, народният представител от ГЕРБ и член на образователната комисия Станислава Стоянова, учители, директори и представители на частни обучителни центрове от областния център.

Заместник-министър Таня Михайлова подчерта, че за първи път от 6 години насам делът на преждевременно напусналите обучение млади хора в България намалява от 13,8% на 12 на сто. „През 2019 г. за първи път средното брутно учителско възнаграждение изпреварва средната заплата за страната. Неслучайно инвестициите в учителя са основният стълб, който може да доведе до връщането на тези инвестиции чрез постиженията на учениците“, каза Михайлова.

Акцент в работата на Министерство на образованието е дуалната система на обучение, в която са предвидени 1,5 млн.лв. в бюджет 2019. Също така 14 млн. лв. са европейските  средства за въвеждане на системата. Предвидено е допълнително финансиране  на защитените специалности и специалности с очакван недостиг на пазара. Повишени са средствата за приоритетни професионални направления, стана ясно по време на форума.

Заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова подчерта, че е впечатлена от промените в Професионалната гимназия по земеделие в Кнежа.
„Училището разполага с модерна техника, която сигурно конкурира тази, с която работят хората в бранша и съм сигурна, че от тази гимназия излизат добри специалисти“, коментира Михайлова. Тя допълни, че плевенските училища "Петър Берон" и "Христо Ботев" също инвестират в средата, за да могат учениците не само да учат, но и да прилагат знанията си. „Това са примери за видимите, реалните действия към модернизиране на българското образование“, завърши тя.

 

 

< Назад