04.12.2016

Николина Ангелкова пред МГЕРБ в Разград: България е първа по брой туристи за тази година сред 23 европейски страни

„Тази година страната ни отбеляза ръст на броя на нощувките от чуждестранни туристи и сме първи сред 23 европейски страни. България реализира 5,5 млрд. лева приходи от всички нощувки за първите 9 месеца на годината.“ Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на форума на МГЕРБ в Разград.

Тя посочи, че основна цел на Министерството на туризма е да превърне страната ни в целогодишна дестинация за почивка. Ангелкова отбеляза, че 362 хиляди са работните места, създадени от туризма в България за 2015 година.

Очакванията на министър Ангелкова са да посрещнем 10 млн. туристи догодина и тенденцията от това увеличение на броя посетители да се запази и през следващите няколко години. За лято 2016 година броят на туристите от Русия е нараснал с 40 %, туристите от Полша с 68%, а тези от Германия са се увеличили със 70 %.

“Бюджетът на министерството за реклама на туризма е 8 млн. лева за тази година. Фактът, че бележим ръст е показател, че работим в правилната посока”, заяви Николина Ангелкова. По думите й, такъв тип инвестиция трябва да бъде увеличена.

Ангелкова поясни, че е създадена работна група, включваща представители на неправителствени организации и представители на Министерството на околната среда и водите, която е приключила своята работа по отношение на изграждането на нови ски писти, влекове и лифтове. Те са дали дефиниция за определяне начина и критериите, по който ще се изграждат съоръженията, съобразено със законодателството ни и това на ЕС.

По думите на министъра на туризма е била създадена и работна група във връзка с къмпингуването, като нейна задача е била да даде дефиниция на къмпингите и какви са условията за ползването им.

“Създадени са шест браншови организации в туризма. Министерството е подписало споразумение с Министерството на земеделието и храните, хранителния бранш и туристическия браншс, с цел да се предлагат български храни в заведенията и хотелите ни”, обясни още Николина Ангелкова.

 

< Назад