06.07.2017

Николай Сираков: Включването на всички деца в образователната система е важно за икономическото развитие на страната ни

„Мерките, които предприема правителството за включване на всички деца в образователната система, са изключително важни за икономическото развитие на страна ни“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Николай Сираков по повод обявения проект за механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, който предстои да бъде утвърден от Министерски съвет.

„Колкото по-грамотни деца отглеждаме, толкова по-малко натиск ще има за полицията, правораздавателните органи, социалната и здравна система. Ще можем да мислим повече за иновации, за развитие на бизнеса и икономиката, и за благосъстояние.  Това е важно не само защото така изпълняваме предизборните си ангажименти, а защото от това зависи бъдещето на държавата. Без образование обедняваме и изчезваме като нация, а това не бива да го допускаме“, коментира Николай Сираков.

Той обясни, че гаранция за твърдостта на решението да се работи за постигането на тази цел, е поетият финансов ангажимент в размер на над 300 млн. лв. инвестиции в образованието годишно, обещанието за двойно увеличение на учителските заплати за четиригодишния мандат, както и разработеният механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на децата в детските градини и училищата.

Съгласно механизма във всяко населено място с училище до 20 август 2017 г. ще бъдат сформирани екипи, които ще работят за записване на всички деца в детска градина или училище. В екипите ще участват представители на регионалните управления на образованието, на градини и училища, на общините и службите за социално подпомагане и дирекциите на МВР. Ако се налага, в населените места, където няма ресурс за създаване на екипи, ще бъдат командировани служители от друго място.

 

< Назад