01.11.2018

Нели Петрова участва в дискусия за социалните услуги, организирана от община Аксаково с партньори от Германия

Развитието на социалните услуги в партньорство с неправителствения сектор беше във фокуса на състоялата се кръгла маса в община Аксаково. Форумът бе организиран от Гизела Ерлер, държавен съветник в правителството на провинция Баден-Вюртемберг, и кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов. Участие взеха депутатът от Парламентарната група на ГЕРБ Нели Петрова, почетният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев, председателят на ОбС-Аксаково Светлана Добрева и представители на социални институции във Варненска област. В състава на германската делегация, пристигнала за събитието в Аксаково, бяха четирима депутати и представители на фондациите „Либенау” и „Агапедия”, кметът на Елванген - Карл Хилсенбек, директорът на Института за виртуално и реално обучение в град Улм - Кармен Стателхофер, както и представители на правителството на провинция Баден-Вюртемберг.

В рамките на дискусията бяха отчетени доброто взаимодействие и постигнатите резултати на Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания и детска градина в село Кичево,  финансирани от Социалната асоциация „Свети Андрей” и Българо-германско сдружение с нестопанска цел.

„Това ползотворно партньорство с немската неправителствена организация продължава вече 18 години и за нас е изключително ценно”, изтъкна кметът на Аксаково. По думите му общината разчита на подкрепа и за необходимия основен ремонт на сградния фонд. „Извършвахме частични ремонти, но те не са достатъчни. Затова разработихме  проект за цялостно обновяване. Реализирането му обаче не е по силите на бюджета, от който трябва да обезпечим финансово всички шест училища и шест детски градини на територията на община Аксаково”, обясни инж. Стоилов. Той допълни, че към детската градина в село Кичево функционира и пансион за деца от малцинствата и от бедни семейства, за които са създадени прекрасни условия. „Освен грижите, които получават, децата придобиват и знания по немски език, а това им дава силен старт в развитието”, коментира още кметът.

Той бе категоричен, че общината е успяла да изгради добър екип и в последните години привлечените евросредства по проекти в социалната сфера надхвърлят 3 млн. лв.  Около 1 млн. лв. пък са били отпуснати от държавата за изграждането на Центъра за хора в неравностойно положение в град Игнатиево. „Реализираме няколко големи проекта за топъл обяд за хора в неравностойно положение, за домашен социален патронаж. Освен социалния център в Игнатиево, в Аксаково бе разкрит център за деца в неравностойно положение. Стараем се всеки нов обект, който изграждаме, да отговаря на изискванията за достъпна среда за хората с увреждания. В сътрудничеството с германските организации виждаме отлична възможност за обмяна на опит, тъй като за нас е важно да продължаваме да развиваме социалните услуги в общината”, отбеляза още инж. Стоилов.

Присъстващите се обединиха около позицията, че въвеждането на дуалното образование в България може да допринесе и за подготовката на кадри в социалната сфера. Експертите отчетоха, че общините полагат сериозни усилия за подобряване квалификацията на кадрите, но активната работа в тази посока трябва да продължи, включително и със съдействието на неправителствените организации.

„Внесеният проектозакон за социалните услуги предлага една много навременна и полезна промяна, тъй като предвижда предоставяне на услуги и на областно ниво. Това ще позволи общините да си партнират, осъществявайки социални дейности на територията на Варненска област”, отбеляза Таня Василева, която оглавява общинската социална дирекция във Варна.

Представителите на структурите за социално подпомагане и закрила на детето отчетоха, че сътрудничеството с неправителствения сектор открива перспективи за развитие и на иновации в социалните услуги.

Германските партньори увериха, че ще продължат да подкрепят община Аксаково и високо оцениха активността на местната власт в областта. „За нас е важно да разширим обхвата на социалните услуги, така че те да предлагат не само помощ на определени групи, а и да приобщим към каузата колкото се може повече граждани”, коментира Гизела Ерлер.

 

< Назад