12.05.2019

Народният представител Владислав Николов поздрави жителите на Опанец за празника на селото

„Вярата и традициите са крепили българския народ в най-тежките периоди в нашата история. Спомням си, когато преди пет години на същия този ден, когато църквата чества светите братя Кирил и Методий - открихме новопострения храм тук, в село Опанец. Това беше ден на радост и надежда. И се радвам, че днес отново виждам едни  усмихнати и ведри хора насреща си”, каза в приветствието си по повод празника на село Опанец народният представител от ГЕРБ-Плевен Владислав Николов. Той припомни, че „възраждането” на храма, срутен преди години от свлачище, е станало при управлението на ГЕРБ и е било кауза, обединила страшно много хора. „Нека Светите равноапостоли Кирил и Методий бдят над село Опанец, над вас и вашите семейства и нека закрилят всяко градивно начинание, което цели добруването на хората”, каза Владислав Николов.

Поздрав към хората за празника отправиха още председателят на местния парламент в Плевен Мартин Митев, кметът на община Плевен Георг Спартански и кметът на село Опанец Тихомир Георгиев.

Пред църквата бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие. Традиционният курбан събра хората заедно, за да напомни чрез тази стара традиция за изконните устои на вярата – щедрост, съпричастност и единение.

 

< Назад