01.07.2019

Народният представител Таня Петрова поздрави Хора на варненските момчета и младежи, който отбеляза 50 години от създаването си

Народният представител и член на парламентарната комисия по образованието и науката Таня Петрова поздрави Хора на варненските момчета и младежи, който отбеляза своя 50-годишен юбилей с тържествен концерт в морската столица. Варненският депутат от Парламентарната група на ГЕРБ връчи поздравителен адрес от името на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

Тя отправи пожелания за здраве, творческа енергия и вдъхновение към всички хористи, така че успехите и неповторимите мигове от срещите им с многобройните почитатели на изкуството да продължават и занапред. „За своето полувековно съществуване хорът си извоюва значимо място не само в културния живот на Варна, но и на страната. Спечелените от Вас призови награди от международни конкурси, завоюваните дипломи и отличия са най-яркото доказателство за Вашия талант, майсторство и упоритост. Вие заслужено се радвате на обичта и уважението на публиката както у нас, така и в чужбина”, се посочва в поздравителния адрес. В приветствието си председателят на Народното събрание изтъква и популяризирането на красотата и богатството на българския фолклор чрез неговото специалното място в богатия репертоар на хора, включващ около 100 момчета и младежи на възраст от 5 до 25 години.

В обръщението си към присъстващите Таня Петрова определи хора като „невероятна сплав от гласове и личности” и се поклони пред изключителния професионализъм на Дарина Кроснева, под чието диригентство вече 40 години варненските момчета и младежи разнасят славата на България по цял свят.

Хорът на варненските момчета и младежи е създаден през 1969 г. от проф. Марин Чонев - дългогодишен  главен диригент, с изключителни заслуги за развитието на момчешкото пеене у нас и авторитетното място, което съставът заема на престижните музикални форуми.

Юбилейният концерт на хора бе част от съпътстващата програма в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято”. По случай своя 50-годишен юбилей и за своите значими творчески постижения през тази година Хорът на варненските момчета и младежи бе удостоен и с Голямата „Награда Варна”.

 

< Назад