19.04.2019

Народният представител Светлана Ангелова за промените в КСО: Нито един български гражданин няма да бъде ощетен

„Промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ гарантират правото на пенсионерите да получат по-благоприятния размер. Нито един човек няма да бъде ощетен с нито една стотинка! Българските граждани могат да бъдат спокойни“, каза днес народният представител от ГЕРБ – Русе Светлана Ангелова, която е заместник – председател на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание. Промените в КСО бяха приети окончателно в пленарна зала тази сутрин. С промените на практика се преодолява напрежението, което възникна с новия начин за изчисляване на пенсиите.

Между първо и второ четене на законопроекта бяха направени важни промени с цел гарантиране правото на лицата да получат по-високата по размер пенсия. В случаите, в които лицата, които са подали заявление за пенсиониране след 31.12.2018 г. и им предстои да се пенсионират, са направили избор, размерът на пенсията им ще бъде изчислен с индивидуалния пенсионен коефициент по действащата нормативна уредба до 31.12.2018 при представени документи за три благоприятни, последователни години от последните 15 преди 1997-а. В тези случаи Националният осигурителен институт ще изчисли служебно и размера на пенсията им с индивидуалния пенсионен коефициент на база осигурителния доход от 2000 година до деня на пенсионирането.

С приетите текстове се дава възможност на хората до 1 януари 2023 г. да могат да избират по старата или по новата методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент при отпускане на пенсията им. Промените бяха предложени от Светлана Ангелова и група народни представители.

В преходните и заключителните разпоредби беше създаден нов текст, според който до 1 януари 2023 г. едновременно с подаването на заявление за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г., лицето има право да избере размерът на пенсията му да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по реда на старата методика, ако това е по-благоприятно за него. В тези случаи към заявлението задължително се прилагат документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор на пенсионера преди 1 януари 1997 г. Трябва да се приложат и документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за осигурителния стаж след тази дата до 31 декември 1999 г. включително.

В 6-месечен срок от влизането в сила на промените лицата с подадени заявления за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г., както и тези, на които е отпусната такава пенсия до влизането в сила на тези промени, може да упражнят еднократно правото си на избор. В тези случаи пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата, ако това е по-благоприятно за съответното лице.

 

< Назад