22.08.2017

Народният представител Пламен Нунев: Има изключително голяма необходимост от Дунав мост 3 между Русе и Гюргево

Има изключително голяма необходимост от Дунав мост 3 и той да е между Русе и Гюргево, каза народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, който с колегата си д-р Андриан Райков участва днес в българо – румънска работна среща, организирана от Областна администрация – Русе. Тя бе посветена на ситуирането и изграждането на бъдещ мост над река Дунав в района на градовете Русе и Гюргево.

 

„Очакванията, че със завършването на Дунав мост 2 в района на Видин – Калафат трафикът ще се подобри не са се оправдали“, подчерта народният представител. Напротив, трафикът по Дунав мост 1 се увеличи. Средно 45 000 тежкотоварни моторни превозни средства преминават по тази единствена връзка над реката в Североизточна България, даде пример Пламен Нунев.

 

Горното означава, че натоварването е от 1500 камиона на ден. В добавка, през летния туристически сезон броят на преминаващите леките автомобили надвишава 4000 броя на ден. Това създава изключителни затруднения за представителите на териториалните поделения на държавните структури, които обслужват моста от двете страни.

 

България взема мерки за подобряване дейността на държавните органи и пропускателната способност на моста, построен преди повече от 60 години.

 

Монтирана е съвременна рентгенова система за контрол на камиони в размер на 3 млн. лева. Съвсем скоро предстои въвеждане в експлоатация зона „Изток“ на моста. Така ще се обособят отделни вход и изход на пункта в България, съобщи Пламен Нунев.

 

„Трябва да бъдем реалисти по отношение на обсъжданото днес. Виждаме, че между местната и изпълнителната власт мисленето е в една посока“, посочи още г-н Нунев. Той призова присъстващите народни представители, представители на териториални структури на държавната администрация от България и Румъния и местна власт да положат максимални усилия, за да се осъществи с подкрепата на правителствата на двете държави строителството на важното пътно и железопътно съоръжение над голямата европейска река. Трябва да лобираме за решаването на проблема с увеличеното движение на граждани, МПС и товари, посочи още г-н Нунев.

 

Ние, като народни представители, даваме пълна подкрепа за решаването на този важен проблем, завърши Пламен Нунев.

 

Предстоят още срещи по темата, по време на които ще бъдат формулирани конкретни решения, които на свой ред ще се предложат на изпълнителната власт. В този контекст ще се потърси подкрепа на еврокомисари в лицето на Корина Крецу, евродепутати и др. Наред с това стана ясно ,че министрите на транспорта и енергетиката също са родом от Гюргево, което означава, че биха лобирали активно.

< Назад